Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Getekende brief voor asbus ophalen

18 augustus 2022

Vraag nummer: 65321

Hallo ik heb een vraagje me oma is in december overleden we hebben de asbus tijdelijk moeten laten staan omdat haar dochter in amerika graag een klein asurn wou hebben en we eerst zeker wilde weten of het aangekomen is na 2 maanden konden we haar as ophalen me opa kon het toendertijd niet ophalen en heeft een verklaring getekend dat de zus van me oma de asbus op mocht halen tot onze stomme verbazing hebben ze haar as uitgestrooid zonder me opa erbij te betrekken mag dit zomaar?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als ik uw vraag lees, denk ik - natuurlijk - dat dit niet zomaar mag. Maar ik ken onvoldoende feiten. Hoe het precies gelopen is.

Waar het bij dit soort vragen eerst om gaat, is om precies te weten wat er waarom is gebeurd. Was de asbus nog bij het crematorium of bij een uitvaartondernemer? Heeft iemand opdracht gegeven aan het crematorium of de uitvaartondernemer voor een bepaalde actie, of niet?

U doet er verstandig aan om eerst bij het crematorium of de uitvaartverzorger te vragen waarom de as is verstrooid, in opdracht van wie. En als u daar antwoord op hebt gekregen, kunt u de vraag stellen waarom uw opa er niet bij betrokken was.

Ik kan mij bijvoorbeeld voorstellen dat niet uw opa opdrachtgever van de crematie was, maar een zoon of dochter van hem. Die mag dan ook beslissen over verstrooiing of een andere kwestie, zoals het afstaan van een beetje as aan een tante. Misschien heeft die opdrachtgever of de zus van uw oma wel opdracht gegeven om de as te verstrooien, zonder er bij na te denken dat opa daar wel aanwezig bij had willen zijn.

Maar het kan ook heel anders zijn gegaan.

Misschien was het helaas een vergissing van het crematorium.

Maar u moet eerst weten wat er feitelijk is gebeurd en waarom, door wie er wat is besloten. Dan pas kan iemand eventueel een verwijt worden gemaakt.

Zie over de zeggenschap over as, zoals over het wel of niet mogen verstrooien, de vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Keuzes en zeggenschap over as'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd (en rechtszaken over bewaren of verstrooien van as)


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder