Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Ex-man heeft grafrecht/urnenrecht en wil ruimen


2 maart 2016

Vraag nummer: 45409

Na onze scheiding is het graf van onze doodgeboren dochter niet in het ouderconvenant meegenomen. Ik dacht dat hij wel het respect had voor haar overlijden. Nu wil hij ruimen. En volgens het crematorium kan ik niks er tegen in brengen. Moet ik nu naar de rechtbank?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik neem aan dat u het over een urnennis of een urnengraf hebt. De persoon die het grafrecht over die ruimte bezit, mag de asbus (laten) weghalen en de as verstrooien.

Er zijn echter 2 opties.
1. De eerste is dat de huur van de betreffende ruimte weer verlengd zou moeten worden. Als iemand de huur niet verlengt, kan de begraafplaats of het crematorium waar die grafruimte is, de asbus ruimen. Ruimen van een asbus gebeurt door de as te verstrooien.
2. De tweede optie is dat de rechthebbende van het graf of de ruimte de beheerder de opdracht geeft om de asbus te ruimen en de as te verstrooien.

In het eerste geval is de beheerder van de ruimte niet verplicht om de as (direct) te verstrooien. Hij kan die asbus ook bewaren. Hij kan de as ook aan iemand anders geven die een redelijk belang bij de as heeft. Met andere woorden: als de huur niet verlengd wordt en de huur loopt bijvoorbeeld op 1 mei af, dan kan de beheerder de asbus op 2 mei aan u geven.

In het tweede geval moet de beheerder de as verstrooien. Dan kan alleen een vonnis van een rechter hem stoppen. Neem daarvoor contact op met een advocaat.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >