Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Dochter wil graag beetje as van haar vader voor in as-sieraad


10 januari 2021

Vraag nummer: 62224

Hallo, De vader van mijn dochter is onlangs overleden en gecremeerd. Mijn dochter heeft samen met haar stiefmoeder de laatste dagen bij hem gewaakt. En ook was zij bij alle besprekingen omtrent de uitvaart. Tijdens deze besprekingen is ook afgesproken dat zowel mijn dochter als de stiefmoeder een beetje as zouden laten verwerken in een sieraad.Dat staat niet op papier maar is wel in het bijzijn van de uitvaartondernemer besproken. Mijn dochter was ten tijde van de crematie 17 jaar. De stiefmoeder is de rechthebbende aangezien zij alle formulieren omtrent de uitvaart heeft getekend en ook zijn vrouw was.
Nu heeft de stiefmoeder ineens alle contacten verbroken met mijn dochter.
Maar zijn as komt binnenkort vrij.Hoeveel kans maakt mijn dochter om via de rechter een klein beetje as te vragen? Stiefmoeder reageert tot nu toe niet op het verzoek om contact te leggen en het geschil op te lossen. Het is aantoonbaar dat mijn dochter goed contact had met haar vader. Zij is ook destijds mee geweest naar gesprekken in het ziekenhuis.Heeft hem ook tot het laatst begeleid. Ze vraagt niet veel, alleen een beetje om te verwerken in een sieraad.
Vader heeft niks vastgelegd. Zijn wensen van uitvaart waren ook niet bekend. Wel zijn er genoeg aanwijzingen die kunnen aantonen dat hij zou hebben gewild dat zijn dochter een beetje as zou krijgen. Heel benieuwd naar uw advies.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Juridisch is het zo dat de wens van de overledene moet worden gevolgd. Het probleem is meestal om die wens te bewijzen. Als de vader van uw dochter iets gewild had, had hij een codicil moeten schrijven of, als hij niet meer zelf kon schrijven, een notaris moeten laten komen om zijn wens op te schrijven in een testament.

Als uw dochter de wens van haar vader aannemelijk kan maken, wint zij waarschijnlijk de rechtszaak. Als zij 17 is, moet u als haar wettelijk vertegenwoordiger een advocaat namens haar inschakelen.

Of er voldoende getuigen zijn die duidelijk genoeg een verklaring af kunnen geven en die bereid zijn om daarvoor naar een rechtbank te komen, kan ik niet inschatten.

Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Keuzes en zeggenschap over as'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >