Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Claimen urn tegen wens overledene in


6 april 2010

Vraag nummer: 7497  (oude nummer: 15622)

Geachte heer/mevrouw,

Is het mogelijk een urn met as te claimen geheel tegen de wilsbeschikking van de overledene in?

M.vr.gr.
Aafje

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Iedereen kan alles claimen. Maar de vraag is of iemand rechten kan doen gelden. Ofwel: zou de rechter hem of haar gelijk geven als hij iets vordert.

Volgens artikel 18 van de Wet op de lijkbezorging moet de wens van de overledene worden gevolgd in de uitvoering van de uitvaart en bij de bestemming van de as. Als iemand een andere wens wil laten uitvoeren, heeft hij weinig kans van slagen. Als er tenminste iemand is die voor de wens van de overledene opkomt.

Want dat laatste is vaak het probleem. Als de overledene bijvoorbeeld in een testament heeft staan dat hij begraven moet worden, maar alle nabestaanden cremeren makkelijker vinden, wordt de overledene gecremeerd. Er moet dan minstens 1 erfgenaam of nabestaanden zijn die zegt "Nee, dat doen we niet, want de overledene wilde het anders". En die moet dan voet bij stuk houden en zonodig naar de rechter stappen. Als alle nabestaanden het samen eens zijn over iets anders, is de wens van de overledene een waardeloos papiertje.

Als iemand een urn wil claimen tegen de wens van de overledene in, is de situatie iets eenvoudiger. De uitgangspositie is dan dat de wens van de overledene wel wordt gevolgd. Wie het anders wil, zal dat moeten bewijzen. Dat zal moeilijk zijn.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >