Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Bestemming as overleden vader (bijzetten i.p.v. verstrooien)


5 januari 2015

Vraag nummer: 41150

mijn vader is onlangs overleden en nu heeft mijn zwager de opdracht gegeven voor de crematie. Hierbij is ook aangegeven dat de as bij het crematorium verstrooid mag worden. Kunnen wij dit tegenhouden? Want toen mijn moeder 10 jaar geleden overleed heeft mijn vader een urnengraf gekocht met de intentie om daar met de tijd zelf ook te komen liggen. Omdat wij geen contact meer heb met mijn zus zou ik u willen vragen of u mij kunt vertellen wat wij hier als erfgenamen aan kunnen doen.

met vriendelijke groet

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Wat verstandig is om eerst te doen, is het crematorium vragen om de asbus niet af te geven aan uw zwager, gelet op diens voornemen om de as te verstrooien, terwijl uw vader een urnengraf gekocht heeft. Dit, om te voorkomen dat een onomkeerbare situatie ontstaat. Gewoonlijk zegt een crematorium toe om de asbus dan korte tijd vast te houden, zodat er tijd ontstaat voor overleg en vervolgens - zonodig - een rechtszaak.

Dan kunt u met uw zus en zwager in overleg treden over de bestemming van de as. U wilt de wens van uw vader volgen, die volgens u duidelijk is.

Als u er dan niet uit komt, is het enige dat overblijft het in de arm nemen van een advocaat, die een rechtszaak tegen uw zus en zwager aanspant. Die advocaat moet ook beoordelen of een rechtszaak wel een kans van slagen heeft. Daar speelt ook een rol in, welke argumenten uw zus en zwager hebben om de as te verstrooien.

Een alternatief voor een rechtszaak is mediation. Maar dat werkt alleen als alle partijen, uw zus/zwager en u en misschien ook andere broers/zussen, daar toe bereid zijn.

In de regel is het zo dat de rechter in dit soort kwesties beslist dat de asbus moet worden bijgezet in het urnengraf. Dat uw vader dat graf zelf gehuurd heeft, is een duidelijk teken. Verstrooien kan altijd nog nadat de as bijgezet is geweest, andersom niet.

Zie diverse vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Keuzes en zeggenschap over as'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals bijvoorbeeld: Zijn kinderen verplicht de uitvaart van hun ouders te betalen?TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >