Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Beslagname asbus


14 juni 2018

Vraag nummer: 55334

Geachte heer van der Putten,
mijn vader is in 2008 overleden en gecremeerd. Mijn moeder 2 jaar geleden. de urn van mijn vader stond bij haar op het nachtkasje.... :)
Nu is er onenigheid met een broer ontstaan en is er op advies van de notaris een vereffenaar aangesteld. Deze heeft een ieder verboden in het huis te komen of iets onder zich te nemen. Prima. Alleen heeft ze na een jaar het huis laten ontruimen en in opslag laten zetten. Een inboedel met een taxatie waarde van 600 €! kosten 1500€ en 100€ per week.....en weer 1500€ voor retour transport...
mijn vraag: mag je zomaar een asbus in beslag nemen?
mijn broers en ik hoeven de inboedel niet maar wel de asbus; want we willen hen samen graag verstrooien. Hier is dus absoluut geen twistpunt over.
We zijn nu verplicht in de absurde kosten van de verhuizer mee te gaan alleen om de asbus terug te krijgen....is dit correct? en van de notaris en van de verhuizer?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Een asbus met inhoud is vatbaar voor beslag. Dus ja, het kan dat een vereffenaar een asbus onder zich houdt.

Of u in de kosten van deze opslag en verhuizing mee moet gaan, kan ik niet beoordelen. Dat het absurd is om duizenden euro's aan kosten te maken om een boedel van 600,- euro in verzekerde bewaring te stellen, is iets waar ik het snel mee eens ben. Om een woning na een jaar te laten ontruimen, als die woning alleen dient als opslagruimte voor een inboedel van 600,- euro, lijkt mij echter ook verstandig. Om het eerder te doen, lijkt mij nog verstandiger.

U zou een notaris om advies kunnen vragen. Misschien ook om afstand te doen van de erfenis, om de kosten voor u niet nog hoger op te laten lopen. Ik weet niet of dat in dit stadium (nog) kan.

Misschien is het hier verstandig om een advocaat in te schakelen die aan deze absurde situatie een einde maakt en de persoon die deze extra kosten veroorzaakt, er voor aansprakelijk te stellen.

Terzijde nog een opmerking voor het geval uw moeder ook is gecremeerd: de asbus met de as van uw vader maakt deel uit van de erfenis van uw moeder. De asbus met de as van uw moeder maakt echter geen deel uit van haar nalatenschap. Uw moeder was op het moment van haar overlijden geen eigenaar van de asbus met haar eigen as, want die bestond toen nog niet.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE