Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Asurne uit huis halen

22 oktober 2009

Vraag nummer: 7000 (oude nummer: 14142)

mijn moeder is pas overleden en mijn vader heeft de asurne bij hem thuis waar mijn moeder altijd heeft gewoond maar er zijn twee kinderen die thuis niet binnen mogen van mijn vader omdat ze ervoor ook niet naar thuis kwamen.nu willen de twee dochters de asurne weghalen bij mijn vader en op kerkhof zetten kan dat ?moeder heeft altijd gezegd dat ze thuis wou staan en niet op het kerkhof .ze heeft het nooit op papier gezet.groetjes en hoop op een vlug antwoord

Antwoord:

Geachte mevrouw,

U mailt vanuit Belgie.
Ik weet niet hoe het Belgisch recht in elkaar steekt, maar in Nederland is het bijna niet mogelijk dat de dochters de urn bij vader weg laten halen en op het kerkhof zetten. Dat kan alleen via een rechtszaak. Maar die is niet kansrijk voor de twee dochters. Als moeder altijd heeft gezegd dat ze thuis wil staan en niet op het kerkhof, houdt de rechter daar rekening mee, want volgens de wet is de wens van de overledene bepalend.
Ik vermoed dat een Belgische rechter er hetzelfde over zal denken als de Nederlandse.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder