Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Asurn dochter gaat zonder mijn toestemming naar buitenland om te verstrooien

24 juli 2018

Vraag nummer: 55721

Geachte heer/ mevrouw, Na het ophalen van de as van mijn dochter zouden wij dat as gaan uitstrooien. Mijn jongste zoon gaf aan dat hij nog geen afscheid van de as kan nemen. Hierdoor heb ik hem de ruimte gegunt en hij wilde de as van zijn zus bij hem houden.. met die voor waarde ALS hij klaar ervoor was dat we de as zouden gaan strooien. Nu is de as bij zijn oudste broer gekomen en per toeval hoor ik dat de as zonder mijn toestemming meegenomen wordt op 6 Augustus 2018 naar buitenland om daaruit te strooien. wat kan ik doen om de af in Nederland te houden? Ik heb het bewijs dat ik alleen t recht had om te as te mogen ophalen van de crematorium .. ik ben ten einde raad. Help help!! Hoop toch nog op een goed afloop vriendelijk dank, Indra

Antwoord:

Geachte mevrouw,

U hebt - in juridische termen - de as niet afgestaan maar uitgeleend aan uw jongste zoon. U kunt als eigenaar de as opeisen.

Als uw oudste zoon zonder uw toestemming over de as beschikt, kunt u die opvragen. Als hij de as niet wil geven, kunt u een advocaat inschakelen om beslag op de as te laten leggen.

Het ligt voor de hand om uw jongste zoon ter verantwoording te roepen, waarom hij de as blijkbaar zonder uw toestemming heeft afgestaan. Maar daarmee hebt u de as nog niet terug.

Zie de vele vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Keuzes en zeggenschap over as'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Een goedkope maar waardige crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder