Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Asbus in urnengalerij plaatsen; kinderen verschillen van mening; kosten?


10 februari 2004

Vraag nummer: 2876  (oude nummer: 4003)

LS,

Onze vader is vorige week gecremeerd. Dit was zijn wens. Wij zijn met drie kinderen. Nu wil ik de as van onze vader in een urn, in een urnengalerij, laten plaatsen. Mijn zus en broer wilt dit niet. Wat zijn mijn rechten en moet ik deze kosten dan alleen betalen?
Er is een positieve nalatenschap.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Zie de sub-rubriek asbestemming. Zoals bij enkele tientallen vergelijkbare vragen is geantwoord, mag de persoon die de opdracht voor de crematie heeft gegeven beslissen wat er met de asbus gebeurt.
De financiële gevolgen van die beslissing zijn voor rekening van de nalatenschap, ook als andere erfgenamen er niets voor voelen.

Als de opdrachtgever zelf niets voelt voor het bewaren van de asbus, maar er geen bezwaar tegen heeft dat een broer of zus dat wel doet, dan zijn de kosten van het bewaren voor rekening van die broer of zus.

Op grond van jurisprudentie kun je zeggen dat als iemand de asbus wil bewaren en anderen dat niet wensen, dat de wens tot bewaren vóórgaat. Tenzij het de uitdrukkelijke wens van de overledene was dat de as verstrooid zou worden; de wens van de overleden gaat altijd voor.
Voor wiens rekening het bewaren van de asbus komt, hangt af van de vraag wie het wenst. Als het de wens van de opdrachtgever voor de crematie of van de erfgenamen is, komen de kosten voor rekening van de nalatenschap. Als het de wens van 'een willekeurige' nabestaande is, komen de kosten van bewaren voor eigen rekening. Maar dan valt de zeggenschap over die plek van bewaren en de asbus ook toe aan die persoon.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >