Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Asbestemming en grafrecht


18 maart 2018

Vraag nummer: 54260

geachte heer van der Putten,
omdat familie niet naar haar omkeek heb ik de uitvaart voor mijn tante geregeld. Omdat ik opdrachtgever was blijk ik de asbestemming te mogen bepalen. Mijn tante heeft aangegeven (niet op papier) dat ze de as in het graf van haar eerder overleden echtgenoot bijgezet wilde hebben. Er leek in eerste instantie geen testament te zijn, later bleek er toch een oud testament te zijn waardoor een bij haar opgegroeide biologische broer van mij erfgenaam bleek. Deze heeft jaren niet naar haar omgekeken en wil nu, sinds hij weet erfgenaam te zijn, spullen terug die inmiddels naar een kringloopwinkel gegaan waren gezien de spoed die nodig was bij het ontruimen van haar woning in het verzorgingshuis. Heeft hier juridisch actie toe genomen en wendt zich tot laster in mijn richting. Hij is geen officieel pleegkind. Hij is steeds tijdig geinformeerd over de situatie voor en na het overlijden van deze tante. Ik heb hem belangrijke papieren etc. toegezonden, wo. de grafrecht papieren. Gezien zijn positieve binding met, eerder overleden, 'pleeg'vader en negatieve met pleegmoeder is de kans aanwezig dat hij niet toestemt in het bijplaatsen van de as in het graf. Ik voel een grote verantwoording haar laatste wens hierin gehonoreerd te laten worden. Wat zijn mijn mogelijkheden hiertoe?

vast dank voor uw antwoord,
XX

Antwoord:

Geachte heer,

Uw tante zal de rechthebbende zijn geweest van het graf van haar echtgenoot. Een erfgenaam is niet automatisch de volgende rechthebbende. Als u de wens van uw tante ten uitvoer wilt brengen, moet u zelf zo snel mogelijk het graf op uw naam laten zetten. Dan kan niemand verhinderen dat de wens van tante wordt uitgevoerd.

Vanwege uw privacy heb ik uw naam onder uw vraag verwijderd.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Op zaterdag 14 april 2018 wordt de derde editie gehouden van de Uitvaartbeurs Amsterdam. In de historische Westerkerk kunnen bezoekers inspiratie en informatie vinden bij meer dan tachtig stands. De Uitvaartbeurs Amsterdam is de grootste consumenten uitvaartbeurs van Nederland.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >