Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

As zoon verstrooien (2)

6 augustus 2020

Vraag nummer: 61318

Geachte mijnheer De asbus van mijn zoon staat nog in de Urnen tuin. De reden dat hij nog niet is uitgestrooid is dat we er toen nog niet aan toe waren en ik mn kleindochter een plek wou geven om naar haar vader te gaan. Zij is verhuist naar Den Helder en pa ligt in winschoten zij komt zo nu en dan bij familie Toen mijn zoon was overleden heb ik alles geregeld/betaald Mijn kleindochter heeft een andere achternaam genomen omdat zij niet met de achternaam geassocieerd wilde worden wilt u meer weten hoor ik het graag van u Vriendelijke groet. XX

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Dank voor uw toelichting. Zo is de situatie voor mij duidelijk.

Als u de crematie van uw zoon geregeld en betaald hebt, en zijn asbus in de urnentuin staat, dan bent u bevoegd om de asbus uit het graf te laten halen en de as te verstrooien. Dat is niet aan een termijn gebonden U hebt er geen toestemming van anderen voor nodig, als het urnengraf op uw naam staat.

U bent niet verplicht om uw kleindochter vooraf of achteraf over het verstrooien te informeren.
Ik kan mij voorstellen dat u er misschien zelf weinig behoefte aan hebt om het haar te laten weten. Maar misschien was uw kleindochter nog jong en misschien speelde op de achtergrond een nare scheiding mee, want u noemt geen vrouw of partner van uw zoon. Er kunnen allerlei omstandigheden een rol spelen.

Als ik u was, zou ik mij afvragen wat uw zoon gewild zou hebben: dat zijn dochter het vooraf (of achteraf) zou weten of niet, als zijn as verstrooid zou worden. Misschien zou ze er wel bij willen zijn, bij de verstrooiing op zee. Misschien zou uw zoon gewild hebben dat ze daar de kans voor zou hebben gekregen.

Ik weet het niet, maar u kende uw zoon natuurlijk het best. Ik zou zijn wens als uitgangspunt nemen.

Ik heb vanwege uw privacy uw naam onder uw vraag verwijderd.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Als u zelf een plaats voor het verstrooien van as wilt kiezen zie:


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder