Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

As van mijn vader (verstrooien of bewaren?)


16 september 2018

Vraag nummer: 56121

Hallo
Mijn moeder wou 8 jr geleden dat mijn vader na de crematie werdt uitgestrooid op het strooiveld . Mijn vader gaf echter 3 dagen voor zijn overlijden aan dat hij na de crematie in de urn met mij mee naar huis wou en daar wou blijven. Mijn moeder kon het niet aan om zijn urn thuis te hebben staan. Nu staat papa al 8 jaar bij mij en mijn gezin naast de schouwmantel en we zijn er blij mee om toch nog iets van hem dicht bij ons te hebben. Papa en ik hebben mondeling afgesproken dat ik na mijn overlijden samen met hem wordt uitgestrooid en dat vondt hij een mooi idee. Nu wil mijn moeder na haar overlijden de as van papa terug om met hem samen uitgestrooid te worden. Ik ga ik kapot aan. Ik kan niet nog een keer afscheid nemen van het liefsts wat ik had op deze wereld ! Mijn moeder was de opdrachtgever van zijn crematie. Mag ze de as opeisen ???? Help mij alstublieft ! Ik ben radeloos ..

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Juridisch gezien hebt u het recht aan uw kant. U handelt conform de wens van uw vader en u hebt de asbus al 8 jaar in huis. Als er geen andere afspraken zijn, is het bezit van de asbus voldoende om er zeggenschap over te hebben. Uw moeder heeft geen recht op de as. Ook niet als zij 8 jaar geleden de crematie heeft geregeld.
In rechtspraak wordt meestal gevonnist dat de as moet worden bewaard, als nabestaanden van mening verschillen of de as moet worden bewaard of verstrooid. Want later kan de as altijd nog verstrooid worden.

Aan de andere kant is de wens van uw moeder goed te begrijpen. Het is natuurlijk niet zo gek dat zij als echtgenote ook bepaalde wensen heeft ten aanzien van de as van haar man. En ook al staat zij nu juridisch heel zwak, menselijk gezien zou met haar wens ook rekening moeten worden gehouden.

Het mooist zijn die situaties, waarin een partij die heel sterk staat, toch een hand reikt naar een partij die juridisch zwak staat. Ik kan mij ook niet voorstellen dat uw vader blij zou zijn als hij wist dat er nu onmin tussen zijn vrouw en zijn dochter zou ontstaan over zijn as. Daarom wil ik u graag voorstellen om samen met uw moeder op zoek te gaan naar een oplossing waar u zich beiden in zou kunnen vinden.

Uw moeder wil dat na haar overlijden haar as samen met die van haar man wordt uitgestrooid. Ik zou mij kunnen voorstellen dat u zou kunnen afspreken dat de helft van de as van uw vader samen met die van uw moeder wordt verstrooid, kort nadat uw moeder is overleden. Of dat u de as van moeder ook bewaart, thuis of in een urnennis of urnengraf, en dat de as van beide ouders samen met die van u wordt verstrooid, als u bent overleden. Er zullen vast nog meer varianten denkbaar zijn.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >