Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

As van mijn moeder (wat gebeurt hier mee?)


9 januari 2019

Vraag nummer: 57056

Goedemorgen

Ik had een vraagje mijn moeder is 10 jaar geleden gecremeerd en staat op een urneveld. Nu na 10 jaar wordt het vernietig maar de as gaat met mijn broertje mee. Ik weet nergens van ik wordt van dit ook niet op de hoogte gehouden. Ik weet dit omdat ik bij de begraafplaats dat zelf geïnformeerd heb. Ik heb geen contact met mijn broertje en zusje na de dood van mijn moeder. Want gelijk na de dood van mijn moeder Heeft mijn broertje snel voor alles getekend ik had gewoon niets te vertelen als oudste kind van mijn moeder. Dus ik weet ook niet waar het as heen gaat weet alleen dat ze het mee nemen. Nu is mijn vraag wat heb ik nu nog voor recht als oudste kind van mijn moeder. Ik zit hier erg mee. Met vriendelijke groet van Sylvia

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Geen enkel kind heeft meer of minder recht dan andere kinderen.

De wet regelt dat men bij crematies de wens van de overledene moet volgen. Maar als die wens niet bekend is, gaan de persoonlijke voorkeuren van nabestaanden spelen.

Als u kunt aantonen dat uw moeder een bepaalde wens had - bijvoorbeeld de as in een urn op het urnenveld laten rusten - hebt u een punt waar u iets mee kunt. Maar als zo'n wens er niet is of als u die niet kunt aantonen, hebt u niets.

De regel is dat men eerst moet kijken naar de wens van de overledene. Vervolgens is het zo dat de persoon die de crematie (of begrafenis) regelt het in principe voor het zeggen heeft. Deze opdrachtgever van de uitvaart kan een kind zijn, maar ook een oom of een goede vriend. Dan heeft die de zeggenschap. Het is niet per definitie zo dat een kind meer zeggenschap heeft dan een andere nabestaande.

Als u zelf zeggenschap gewild zou hebben, had u de crematie moeten regelen. En eigenlijk had u niet moeten wachten tot het overlijden van uw moeder, maar al voor het overlijden zaken moeten vastleggen. Door uw moeder bijvoorbeeld in een codicil laten vastleggen dat u de crematie en de bestemming van de as zou regelen.

Als u nu wilt weten wat er met de as gebeurt, kunt u het alleen vriendelijk vragen. Er valt niets af te dwingen.

Zie de vele vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Keuzes en zeggenschap over as'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >