Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

As uit urnen samenvoegen

5 augustus 2016

Vraag nummer: 46969

Beste Mijnheer vd Putten. Onlangs is mijn schoonvader overleden en gecremeerd, 15 jaar na het overlijden van zijn vrouw. Over een week of 6 kunnen wij de urn op halen die wij bij willen zetten in het urnengraf van zijn vrouw. Destijds was hij opdrachtgever van haar crematie, nu was ik dat van de zijne. Mijn echtgenote ( zijn dochter ) wil een sieraad laten maken van zijn as samen met de as van haar moeder ( die wij dan nog uit de urn moeten halen. Omdat ik het gehad heb met de gevestigde grote uitvaartondernemer(s) en de woekerbedragen die ze vragen, waar hij ook bij verzekerd was ben ik voornemens om alles gewoon zelf te gaan doen. Dus zelf de urn van schoonvader ophalen bij uitvaartcentrum en mee naar huis nemen en vervolgens aan beheerden begraafplaats vragen om steen van urnengraf te lichten zodat de urn van schoonmoeder uitgenomen kan worden. Ik ga nu even van het positieve scenario uit dat deze urn nog intact is en deze wil ik dan ook mee naar huis toe nemen. Uit beide urnen wil ik wat as wegnemen om in de sieraden te verwerken, dat zal het probleem allemaal niet zijn. Maar wat zijn de eventuele gevolgen als ik de as van beide vermeng en weer terug in beide urnen stop en vervolgens de steentjes thuis bewaar ? Wat niet weet wat niet deert denk ik dan, maar ik ben benieuwd hoe u hier over denkt...

Antwoord:

Geachte heer,

Ik zie het probleem niet.

U kunt de asbus van uw schoonvader ophalen en mee naar huis nemen. Geen probleem. U kunt bij de begraafplaats de asbus met de as van uw schoonmoeder ook opvragen. U mag die overigens niet zelf uit het urnengraf halen; dat mag alleen de beheerder doen. Die is verantwoordelijk voor wie op zijn of haar begraafplaats bijgezet is en wie niet meer.
Als u de asbussen thuis opent en een beetje as wegneemt voor een sieraad, prima. Ook geen probleem. Of u de overige as in de originele asbussen laat, of dat u de as wilt mengen, dat kan allemaal. Ook de vermengde as kunt u weer over 2 asbussen verdelen. Maar wat schiet u daarmee op?
U kunt de beide asbussen in het urnengraf plaatsen, of de as verstrooien of de asbussen thuis bewaren of de as in 1 grote urn thuis bewaren. Of u de crematiesteentjes in de originele asbus laat zitten, of dat u ze er uit haalt, mag u ook zelf weten. Als u de asbussen naar een begraafplaats of columbarium zou brengen, zal niemand controleren of de steentjes er nog in zitten.

Het belang van crematiesteentjes is dat het crematorium kan controleren of men u de juiste as overhandigt, als er reden tot twijfel is. Maar als nabestaanden de as in handen hebben of gehad hebben, hoeft dat niet meer gecontroleerd te worden.

Tot slot: ik verwacht dat de asbus met de as van uw schoonmoeder nog helemaal intact is. Men gebruikte 15 jaar geleden al kunststof asbussen. Alleen oudere metalen asbussen roesten weg.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Als u zelf een plaats voor het verstrooien van as wilt kiezen zie:


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder