Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

As staat bij vriend thuis; heeft zus recht op de as?


29 maart 2016

Vraag nummer: 45687

Goedenavond

IN afgelopen September is mijn zusje overleden,Samen met haar vriend heb ik de Urn opgehaald deze staat nu bij haar vriend thuis
Nu is er onenigheid ontstaan met hem en willen geen contact meer met hem hebben
Ik zou nu heel graag de Urn van mijn zusje willen hebben volgens mij heb ik daar ook recht op! Kunt u dit voor mij uitzoeken?

B.v.d Mevrouw. K.Bron

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Op het moment dat de asbus van een overledene bij iemand thuis staat, is de bewoner van het huis volledig beschikkingsbevoegd over de as. Tenzij een duidelijke andere afspraak gemaakt is, die dan ook aangetoond moet kunnen worden. Zoals in een schriftelijke door beide partijen getekende overeenkomst.

Als de as van uw zus bij haar vriend staat, is die vriend dus beschikkingsbevoegd. Er is voor hem geen wettelijke plicht om de as aan u af te staan.

U schrijft "volgens mij heb ik daar ook recht op!" Waarom denkt u dat? Ik kan 2 situaties bedenken.
1) Omdat u zussen bent? Het zijn van broer, zus, ouder of kind van een overledene geeft iemand geen recht op diens as. Stel je voor dat dat wel zo was, dan zouden bij een overleden man van 45 wiens ouders nog leven, die 4 broers en zussen heeft en 3 kinderen, er 9 personen zijn die aanspraak zouden kunnen maken op de as. En dan laat ik de echtgenote nog buiten beschouwing. Zo werkt het dus niet.
2) Omdat u opdrachtgever van de crematie was? Dan had u inderdaad de beschikkingsmacht; u mocht de as een bestemming geven (overeenkomstig de wens van uw zus, als die bekend was). U mocht dan ook de as ophalen bij het crematorium. Maar zodra de asbus bij iemand thuis komt te staan of zodra de asbus in een graf wordt bijgezet, worden de bewoner van dat huis en de rechthebbende op dat graf de personen die vervolgens mogen beslissen. Als u de vriend van uw zus niet de macht over de as had willen geven, had u hem de asbus niet moeten geven.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Op zaterdag 23 april 2016 wordt in de Westerkerk in Amsterdam de Uitvaartbeurs Amsterdam gehouden. De beurs is gratis toegankelijk voor het publiek!


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE