Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

As project school


7 september 2002

Vraag nummer: 1042  (oude nummer: 1376)

Tue Feb 20 11:15:24 2001

Wij zijn bezig met een project voor school en zouden graag zo snel mogelijk antwoord krijgen op onze onderstaande vragen
1. Mag je de as van een gecremeerde persoon thuis bewaren of zijn daar speciale regels voor?
2. Stel je wil zelf iets met de as doen, zodat het voor jou een persoonlijkere manier is om de as van de overledene te bewaren, mag dat? zo ja: wat mag allemaal, zo niet, waarom niet?
3. Als het het geval is dat dit in Nederland niet mag, weet u dan misschien in welk(e) land(en) binnen de EU het wel mag?

Alvast hartelijk bedankt voor de tijd die u neemt voor het beantwoorden van onze vragen!

Tamin en Anique
0628927361

Antwoord:

Tue Feb 20 14:15:22 2001

Beste Tamin en Anique,

Jullie willen zo snel mogelijk antwoord. Ik doe mijn best.
1. Ja, je mag de as van een gecremeerde persoon thuis bewaren. Voor het thuis bewaren zijn geen regels. Dat je as thuis mag bewaren IS een wettelijke regel. Maar zonder verdere voorschriften.
2. Ja, je mag inderdaad iets met de as doen als dat een persoonlijkere manier van bewaren is. Bijvoorbeeld de as verdelen over meer personen, alle kinderen. Eigenlijk mag alles.
3. Het mag in Nederland dus wel. Wat in andere landen van de EU mag, weet ik niet. Ik weet dat men in Belgiƫ bezig is om meer vrijheid voor het bewaren van as te geven. Daar is men nog tamelijk streng, zoals het bij ons een paar jaar geleden ook was. In Duitsland verschillen de voorschriften voor begraven en cremeren van Land tot Land. Een Land in Duitsland is vergelijkbaar met wat bij ons een provincie is, alleen is een Land zelfstandiger. Duitsland is eigenlijk ook niet 1 land, maar een verzameling van Landen.

Mijn antwoorden zijn kort en bondig. Een beetje weinig om een echt goed werkstuk van te maken. Maar er valt over het bewaren van as, op allerlei manieren, vroeger en nu, heel veel te vertellen. Zo veel, dat je daar wel een boekje van kunt maken (heb ik vroeger ook gedaan; ben met een nieuw bezig).
Alles over as vertellen kan ik niet, want het is te veel.
Maar jullie kunnen zelf veel over as op deze site vinden. Kijk in het hoofdstuk 'Na de uitvaart'. Kijk ook naar wat bedrijven vertellen wat zij met as doen (de crematoria, begraafplaatsen waar je as kunt laten bijzetten en verstrooien, bedrijven die as in de lucht, op zee of op land helpen verstrooien, bedrijven die urnen en voorwerpen voor het bewaren van as aanbieden).
Ook in mijn eigen adviesrubriek staan heel veel vragen over as. De vorige was er een, maar het zijn er bij elkaar wel honderd. De meeste allemaal een beetje anders. En daar kun je veel van leren, want dan weet je wat altijd, soms wel en soms niet mag. Je kunt ook dingen opzoeken via 'Zoeken': je vult woorden in als 'as', 'asbus', 'verstrooien', 'urn, 'strooiveld', 'bewaarplaats', noem maar op.

Met alle informatie op deze site zal het een dijk van een project worden.

Met vriendelijke groeten,

mr W. van der Putten

20 februari 2001

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >