Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

As ophalen mag niet omdat de vader de recht heeft (maar die vader is inmiddels zelf overleden)

20 januari 2012

Vraag nummer: 27261

hoi
mijn vraag is mijn vrouw heeft een levensloze kind gebaard .de vader [ex] heeft de boel geregeld de crematie nu wil moeders de as ophalen maar mag niet omdat vader de rechten heeft maar de vader is onder tussen overleden . nou moet die gene die de vader heeft begraven of gecremeert toestemming geven om de as van haar zoon op te kunnen halen. maar daar komen we niet achter wie het was.maar heeft de moeder dan geen rechten om haar kind op te kunnen halen. zij heeft hem toch vol uit gedragen in gebaart .alleen was hij levensloos geboren . moeders zelf was in die tijd labiel natuurlijk .in liet de vader alles regelen . maar nu kan zij hem niet ophalen. wat nu te doen?????.

Antwoord:

Geachte heer,

Ik begrijp de situatie. De vader was als opdrachtgever van de crematie van het levenloos geboren kind als enige gerechtigd tot de as.

Juridisch is het zo, dat de erfgenamen van de ex van uw vrouw nu de zeggenschap over de asbus hebben.
De asbus bij het crematorium valt wettelijk/juridisch gezien gewoon in de nalatenschap van de ex. Ofdat hij de asbus thuis bewaarde dan wel dat de asbus nog bij het crematorium was, maakt geen verschil. De asbus was van de ex.

Uw vrouw zal waarschijnlijk wel kunnen bedenken wie erfgenamen van haar ex zijn. Dat zijn eventuele kinderen, als hij die had. En anders zijn ouders en broers of zussen.

Als men bij het crematorium zegt dat de opdrachtgever van de crematie van de ex nu de zeggenschap over de asbus heeft, maakt men een grote fout.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek > reportages > kijkersvragen > juridische vragen en antwoorden

Als u zelf een plaats voor het verstrooien van as wilt bepalen zie:

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder