Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

As en trouwring

19 januari 2018

Vraag nummer: 53473

omdat verdere familie niet naar haar omkeek heb ik crematie van mijn tante geregeld. Was dus opdrachtgever. Na de crematie komt enige erfgenaam opdagen en gaat zijn rechten opeisen. oa. eist hij de trouwring die zij droeg op die mij kort voor het cremeren door de uitvaartleider werd overhandigd. Zoals zij gewild zou hebben wil ik deze ring samen met haar as laten bij zetten in het graf van haar echtgenoot. De erfgenaam maakt hierover veel stennis. Ben ik verplicht hem de ring te geven of kan deze gezien worden als onderdeel van de as en heb ik het recht deze met haar as te laten bijzetten?

Antwoord:

Geachte heer,

U zegt gewoon - naar waarheid - dat het de wens van tante was dat de as met haar trouwring zou worden bijgezet in het graf van haar echtgenoot. De wens van de overledene moet worden gevolgd, ook door erfgenamen. Dat staat gewoon in de wet, artikel 18 Wet op de lijkbezorging.

De erfgenaam kan dan wel stennis maken, maar kan verder niets. De waarde van een trouwring is alleen de waarde van het goud. Dat is niet de moeite waard om bijvoorbeeld een advocaat in te schakelen, want dan is iemand een veelvoud kwijt, alleen al als hij de knop van de deur van het kantoor aanraakt.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals over het verstrooien van as:

TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder