Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

As en nalatenschap vader

6 mei 2010

Vraag nummer: 7549 (oude nummer: 15707)

Geachte Heer
Mijn vader is in oktober 2009 overleden en gecremeerd , nu heeft zijn vriendin waar hij een lat relatie mee had getekent voor de crematie wij hoorden later pas dat zij ook recht heeft op de as van onze vader en deze uit wil strooien op haar familie strooiveld daar zijn wij het niet mee eens.
wij hebben haar voorgesteld om de as op een algemenen strooiveld uit te strooien of bij te zetten.maar zij weigerd dat en blijf bij haar standpunt.
ook heeft zij de kamer van mijn vader helemaal leeg gehaalld een paar uur na zijn dood en zijn bankrekening leeg gehaald.
nijn vader had geen testement en geen wilsbeschikking.
nu vraag ik u wat zijn onze rechten.

Met vriendelijke groet.
XX

Antwoord:

Geachte heer,

U - en uw eventuele broers en zussen - bent erfgenaam van uw vader. Zijn vriendin niet. U hebt dus recht op de erfenis, te weten zijn geld en zijn goederen. Dat is juridisch een simpele zaak, maar om recht te krijgen is geen simpele zaak. Als het om persoonlijk waardevolle spullen en/of veel geld gaat en de vriendin dat niet wil afstaan, kan ik u alleen adviseren om een advocaat in de arm te nemen.

Wat de as betreft: de persoon die de crematie heeft geregeld, heeft ook de zeggenschap over de as. Maar hij of zij moet daarbij volgens de wet de wens of de vermoedelijke wens van de overledene volgen.
Als u ook daar niet uit komt, kan ik u ook alleen adviseren om een advocaat in de arm te nemen.

Zie andere vragen over geschillen over de bestemming van as in de subrubriek 'Keuzes en zeggenschap over as' in de hoofdrubriek 'Cremeren'.
http://www.uitvaart.nl/?s_page_id=68&pid=1&scat=84

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder