Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Afgifte asbus aan ander dan opdrachtgever


23 september 2016

Vraag nummer: 47477

Dhr. AA is in oktober 2009 bij ons gecremeerd. De opdrachtgever dhr. BA (broer van de overledene) heeft ons laten weten om de as in de algemene nis te plaatsen. Daarna is er nog een paar keer telefonisch contact geweest en brief verkeer. Na 2012 hebben wij niets meer van hem vernomen.
We hebben de gemeente verzocht om dhr. BA voor ons op te sporen en zij melden dat hij met onbekende bestemming is vertrokken.

De zoon van de overledene heeft ons nu benaderd en wil de as van zijn vader graag een bestemming geven.

Formeel moeten we daarvoor een toestemming hebben van de opdrachtgever dhr. BA, maar zoals u hierboven leest is deze niet meer te bereiken. Het lijkt ons beter om te zoeken naar een goede bestemming van de as door de zoon. Hiermee voorkomen we dat de as oneindig bij het crematorium blijft staan.

Kunt u beide vragen beantwoorden?:
- Kunt u ons adviseren hoe wij met deze cases om moeten gaan of welke stappen de zoon kan ondernemen om de as tot zijn beschikking te krijgen?
- Ook wil ik u vragen, omdat wij als crematorium de as na 10 jaar, indien de opdrachtgever niets van zich laat horen, mogen verstrooien op ons strooiveld. Is het dan ook mogelijk om de as na die periode aan de zoon over te dragen?

Met vriendelijke groet,

XX
Team manager crematorium

Antwoord:

Geachte heer,

De omstandigheid dat de opdrachtgever voor u niet meer bereikbaar is, is juridisch of wettelijk geen reden om de as aan de zoon van de overledene te geven.
Ik zou als ik u was de zoon van de overledene de gelegenheid geven om aan te tonen dat zijn oom overleden is. Als hij dat niet kan aantonen, bent u niet vrij om de as af te geven.

De situatie wordt of is anders, als de afgesproken termijn voor de plaatsing van de as in de algemene nis verstreken is. Als uw overeenkomst of algemene voorwaarden bepalen dat na afloop van de termijn de asbus geruimd kan worden, dan pas bent u vrij om de asbus aan de zoon te geven.

U schrijft niet onder wel condities de asbus in de algemene nis is geplaatst. Als er geen nadere afspraken met de broer van de overledene waren maar de bewaring van de asbus 'gewoon' is voortgezet, dan moet u met ruiming van de asbus wachten tot 10 jaar na de crematie verstreken zijn. Dat is dan ook het moment dat u de asbus aan de zoon kunt geven.

Ik ken de algemene voorwaarden of regels van uw crematorium niet. Maar ik zou als ik u was er in regelen dat een opdrachtgever die niet binnen een bepaalde periode zoals 6 of 12 maanden aangeeft wat de bestemming van de as is, geacht wordt opdracht te geven voor 'verstrooiing'. 'Ruiming' mag u het niet noemen. Maar op dat moment is een crematorium vrij om de asbus aan een andere nabestaande te geven. Als u een dergelijke regeling niet in de algemene voorwaarden hebt staan, komt die vrijheid pas na 10 jaar.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >