Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Afgifte as opschorten?

19 oktober 2017

Vraag nummer: 52415

Geachte hr. Mr. Van der Putten, 3 maanden geleden is de peettante van mijn moeder overleden. Na haar overlijden bleek dat een neef haar hoogstwaarschijnlijk heeft aangezet tot het wijzigen van haar testament. De neef is ook de executeur en de opdrachtgever van de crematie geweest. Hij mag bepalen wat er met de as/urn gebeurd. Mijn moeder wil echter een deel van de as hebben ter nagedachtenis. Nou heb ik hiernaar wat onderzoek gedaan, en er bleek overal uit dat bloedverwanten geen rechten hebben. Maar er is op dit moment ook een procedure aanhangig over wie recht heeft op de erfenis (ivm de vermoedelijk gedwongen wijziging van het testament). Is het mogelijk om de terbeschikkingstelling van de as op te schorten totdat er duidelijkheid bestaat over wie daartoe gerechtigd is? Alvast bedankt! Mvg, Bert

Antwoord:

Geachte heer,

Bloedverwanten hebben niet per definitie recht op (een deel van) de as van een overledene. Dat klopt.

Het opschorten van het geven van de bestemming aan de as zal uw moeder niet helpen. Want de opdrachtgever van de crematie is en blijft de persoon die over de as mag beslissen. Stel dat het testament ongeldig wordt verklaard door de rechter, dan nog blijft de neef de opdrachtgever van de crematie.

Misschien staat er iets over de bestemming van de as in het testament van de peettante. Daar is een goede kans toe. De opdrachtgever van de crematie moet de bekende of de vermoedelijke wens van de overledene volgen, zo staat in de Wet op de lijkbezorging. Als de opdrachtgever van die wens afwijkt, kan hij worden aangesproken.

Als de peettante niet in haar testament heeft geregeld dat haar petekind een gedeelte van de as krijgt, is de kans erg klein dat aan de wens van uw moeder tegemoet gekomen wordt door de opdrachtgever. Dat is door uw moeder niet af te dwingen, als er geen testament of codicil is waar dat als wens van de overleden peettante in staat.

Alleen in het geval van ernstige oplichting en bedrog zou de rechter kunnen oordelen dat de neef onwaardig is om executeur te zijn en om de bestemming van de as te bepalen. Maar zo'n oordeel komt bijna niet voor. Ik ken alleen het geval van iemand die 'onwaardig' was om de rechten op het graf van zijn vrouw te hebben, toen bleek dat hij zijn vrouw vermoord had.

Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Keuzes en zeggenschap over as'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder