Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Aanvraag crematie door 2 opdrachtgevers


2 februari 2002

Vraag nummer: 643  (oude nummer: 520)

Kan een crematieaanvraag door twee mensen gedaan worden?Achterliggende gedachte is het voorkomen van problemen wie de zeggenschap krijgt over de as en dus de zeggenschap heeft over de asbestemming. Men kan dan onmiddellijk de asresten in tweeen delen en elk kan dan de eigen asbestemming bepalen.

Antwoord:

Geachte heer,

Een interessante vraag, die u stelt. De zeggenschap over de as krijgt de persoon die het verlof tot crematie aanvraagt bij de ambtenaar van de burgerlijke stand (abs). Dat doet bijna niemand persoonlijk. Het is een taak die men in de regel graag overlaat aan de uitvaartverzorger. Het komt er dan op neer dat de persoon die de uitvaartverzorger opdracht geeft om de uitvaart te regelen en als onderdeel daarvan het verlof bij de abs te vragen, de persoon is die het bij de asbestemming voor het zeggen heeft. Omdat het regelen van een uitvaart meestal één geheel is, waar 1 nabestaande letterlijk en figuurlijk voor tekent, kun je dus meestal zeggen dat de persoon die opdracht geeft voor de crematie (en het verlof dat er voor nodig is), de zeggenschap over de as krijgt. In theorie zou het best zo kunnen zijn dat zoon Jan bij de uitvaartverzorger opdracht geeft voor alleen het regelen van de formaliteiten, waaronder het verlof van de abs, en dat dochter Marie voor andere onderdelen, zoals de koffietafel en de crematie opdracht geeft, maar in de praktijk komt dat niet voor.

De abs zal maar 1 verlof aan 1 persoon afgeven. Die ene persoon kan de uitvaartverzorger zijn. Als hij 2 opdrachtgevers heeft, die samen op zijn opdrachtformulier staan en dat samen tekenen, zijn er inderdaad 2 personen die aanspraak kunnen maken op zeggenschap over de as.

Maar als er 2 opdrachtgevers zijn, is daarmee is nog niet gezegd dat de asresten in tweeën worden gedeeld. Als de een zegt 'verdelen' en de ander zegt 'niet verdelen', hebben beiden evenveel recht van spreken. Dan heb je nog een patstelling. Als beiden zeggen dat ze tweederde deel van de as wensen te krijgen, is dat ook feitelijk niet uitvoerbaar. Maar geen van beiden hoeft genoegen te nemen met de helft; ieder heeft zeggenschap over het geheel.

Nu kun je die situatie voor zijn, door op het opdrachtformulier voor de uitvaart direct duidelijk op te nemen dat beide opdrachtgevers de as in tweeën willen delen. Dan namelijk, op dat moment, leggen ze al een deel van de asbestemming vast en kan de ander zich er op beroepen, als de een het later toch anders wil. Uw idee is dus best inventief en kan een oplossing bieden, maar alleen door het direct vastleggen van de gehele afspraak.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >