Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Zo snel mogelijk bijzetten van urn op kerkhof


18 november 2002

Vraag nummer: 1576  (oude nummer: 1941)

Sat Jul 7 13:38:56 2001

Waarom moet de urn een maand op het crematorium blijven voordat het mag worden bijgezet op het kerkhof bij de urn van de overleden echtgenote, die op het kerkhof op een speciaal stukje voor urnen is bijgezet?
Wat kunnen de nabestaande doen om deze maand te verkorten en dus de urn zo snel mogelijk vrij te krijgen van het crematorium?

Antwoord:

Sat Jul 7 17:31:55 2001

Geachte heer of mevrouw Van Hirsel,

De asbus moet een maand na de crematie bij het crematorium blijven, omdat de wet dat voorschrijft.
Vroeger werd die maand niets-met-de-as-mogen-doen aangehouden om justitieel onderzoek naar de as mogelijk te maken. Dat is ook nu nog een formele reden, maar een reden die in de praktijk geen opgeld doet, omdat het nooit voorkomt, dat onderzoek van as. De maand blijft echter wel een reden houden om de familie bedenktijd te geven. Als de as meteen verstrooid zou worden, zou dat onomkeerbaar zijn. Dat is geen ramp als dit de wens van de overledene was. Maar vaak kennen nabestaanden geen wensen van overledenen en is er discussie, zeg maar ruzie, over wat er met de as moet gebeuren. De maand geeft dan tijd voor overleg en zonodig voor rechterlijke interventie als men er helemaal niet uitkomt. Als de as al binnen 1 dag verstrooid zou zijn, zou dat grote problemen geven.

Voor het bijzetten van een asbus in het columbarium of op een begraafplaats heeft het aanhouden van die maand wachttijd geen nut. Een aantal jaren geleden kon de as ook inderdaad direct worden bijgezet. Bij een wetswijziging in 1998 is er echter voor harmonisatie gekozen: iedereen wacht altijd een maand. Dat is jammer, want het heeft geen nut bij een bijzetting. De Landelijke Vereniging van Crematoria en de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen hebben vorig jaar dan ook voorgesteld om de wet op dit punt te wijzigen. De harmonisatie in 1998 was niet hen heb besproken. Zeer waarschijnlijk wordt de wet in 2002 of 2003 aangepast.

Op dit moment helpt u dat niet. Er is geen mogelijkheid om de termijn van een maand te bekorten. Er is geen ontheffingsmogelijkheid. Alleen diefstal van de asbus zou het eerder bijzetten wel mogelijk maken.
Maar die optie zal ik niet propageren.

mr W.G.H.M. van der Putten

7 juli 2001

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE