Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wie mag bepalen of een urn verplaatst wordt naar een ander graf?


29 november 2016

Vraag nummer: 48427

Beste lezer,

Jaren geleden zijn zowel mijn moeder (25 jaar geleden) als mijn zusje (15 jaar gelden) overleden. Zij zijn destijds bijgezet in het graf van mijn oma in een nabij gelegen dorp. Mijn moeder heeft er destijds bewust voor gekozen niet op het eigen dorp begraven te worden. Later heeft mijn zusje er bewust voor gekozen om bij mijn moeder te willen liggen.
Nu wordt mijn vader ook steeds ouder en heeft hij de wens uitgesproken dat hij graag in zijn eigen dorp begraven wil worden. Hij zou ook graag de urnen van mijn moeder en zusje daarbij willen zetten. Wie heeft hier de rechten om bepaalde keuzes te maken? Zijn dat alle erfgenamen? Zoals u wellicht uit mijn vraag kunt begrijpen is daar nu onduidelijkheid over en wil ik voorkomen dat hier ruzie over ontstaat.
Alvast bedankt voor uw reactie.

Antwoord:

Geachte heer,

De persoon die de rechten heeft van het graf waar de asbussen van uw moeder en uw zus zijn geplaatst, mag volgens de wet beslissen over het verwijderen van de asbussen uit het graf. En kan er een nieuwe bestemming aan geven.

Als uw vader de grafrechten heeft, kan hij hier dus over beslissen. Maar dan moet hij het eigenlijk al wel regelen als hij nog leeft.
Als een andere persoon de grafrechten heeft van het graf van uw oma, moeder en zus, zal hij of zij in moeten stemmen met het uitnemen van de asbussen. Anders kan het niet.

De erfgenamen van een overledene hebben hier niets over te zeggen.

U schrijft dat uw moeder de wens had om niet in het eigen dorp bijgezet te worden. Maar er is nu 25 jaar aan die wens voldaan. Het lijkt redelijk dat zij zich dan nu naar de wens van uw vader zou willen voegen en het graf met hem zou willen delen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE