Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wettelijke verplichting verlengen huur bij bijzetting urn in familiegraf?


4 november 2008

Vraag nummer: 5828  (oude nummer: 11603)

Moet de grafhuur wettelijk worden verlengd na bijzetting van een urn in een graf waarvan de huur afloopt in 2010

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Zoals u de vraag formuleert, moet ik zeggen: nee. Er is geen wettelijke verplichting om de huur van een graf te verlengen. Die is er nooit, wettelijk gezien.
(Het is eigenlijk een ander gebruiksrecht dan huur, maar de juridische details zijn nu even onbelangrijk. Voor de leek lijkt het op huur en daarom noem ik het nu ook maar even zo.)

Maar iets anders is dat de houder van een begraafplaats een graf pas mag ruimen na 10 jaar na de laatste begrafenis. En een asbus pas na 20 jaar na de crematie (dat wordt begin volgend jaar veranderd in 10 jaar). Dan is het logisch dat een begraafplaatshouder bij een bijzetting van een kist of van een urn in 2008 verlangt dat er zekerheid is dat de huur voor minstens 10 jaar betaald wordt. Want als er in 2010 niet meer verlengd zou worden, blijft de houder met het graf of de asbus zitten; hij mag nog niet ruimen. De begraafplaatshouder kan daarom eisen tijdig de huur betaald te krijgen. Dat is gewoonlijk een vast onderdeel ook van de verplichtingen in de beheersverordening en het beheersreglement: dat er voor een bijzetting ook huur betaald moet worden als de termijn binnen 10 jaar afloopt.

Als iemand een huis verhuurt aan persoon A en persoon A zijn betalingen niet nakomt, kan de verhuurder na wanbetaling A op straat zetten. Maar een begraafplaatshouder kan geen kist of asbus aan de straat zetten; hij mag het althans niet. Daarom dekt hij zich in met een contractuele - geen wettelijke - verplichting in verordening of reglement om extra huur vooraf te kunnen vragen. En dat lijkt me niet onverstandig.

Met vriendelijk groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE