Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wat te doen met de asbus bij niet verlengen grafrechten?


20 september 2016

Vraag nummer: 47431

Beste heer van der Putten,

Kunnen wij de rechthebbende verplichten om de urn bij het niet verlengen van de grafrechten in ontvangst te nemen?

Wanneer de rechthebbende weigert om de urn in ontvangst te nemen mogen wij dan op kosten van de rechthebbende de as dan verstrooien?

Heeft u een advies hoe te handelen wanneer de rechthebbende de urn niet wil behouden bij het niet verlengen van de grafrechten.

Wat gaan wij dan met de urn doen?

Alvast vriendelijk bedankt.

Met vriendelijke groet,

XX
Medewerker Burgerzaken / Backoffice
gemeente Y

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Nee, u kunt de rechthebbende van een graf, urnengraf of urnennis waar de rechten niet van verlengd worden, niet verplichten om de asbus in ontvangst te nemen. Nou ja, u zou het wel zo in de verordening kunnen regelen, maar ik voorspel dat dat veel problemen gaat geven. Soms is er geen rechthebbende meer en mensen weten vaak niet wat ze er mee aan moeten. Dat kan toch erg belastend zijn, als je daar staat met de asbus van moeder in je handen, terwijl je die eigenlijk niet wilt hebben, dat eigenlijk maar een beetje eng vindt etc. Mensen die de aswel wel graag willen hebben, laten dat vanzelf wel weten. Mensen die dat niet willen, moet je dat in mijn optiek niet opdringen.

Voor het verstrooien van as op kosten van de rechthebbende geldt een beetje hetzelfde: dat kunt u wel zo in de diverse verordeningen, beheer- en heffingsverordening, regelen. Maar de gemeente krijgt er geen vrienden mee. Het geeft ook veel werk en onrust omdat echt niet iedereen dat onmiddellijk zal accepteren. Je moet mensen aanschrijven of ze zelf de asbus ophalen, waarschuwen dat kosten gaan ontstaan, nog een herinnering sturen, factuur sturen, aanmaning, alles administreren, etc. Ik zou het u niet aanbevelen. Als uw gemeente er enkele tientjes mee verdient zijn het zwaar verdiende euro's.

Heb ik een advies hoe te handelen wanneer de rechthebbende de urn niet wil behouden bij het niet verlengen van de grafrechten? Jazeker. De urn gewoon omschudden en klaar. Kort gezegd dan. Tenminste, als de crematie langer dan 10 jaar geleden plaats heeft gevonden. Anders moet die asbus bewaard worden tot de 10 jaar om zijn.

De wetgever gaat er van uit dat wanneer de grafhuur niet verlengd wordt, de houder van de begraafplaats de asbus ruimt. Zie artikel 66 Wet op de lijkbezorging:
"1. Het ruimen van een asbus geschiedt door of in opdracht van de houder van de plaats van bijzetting en vindt binnen tien jaar nadat de as in de bus is geborgen niet plaats dan met toestemming van de rechthebbende op de ruimte waar de asbus is bijgezet.
2. Het ruimen geschiedt door verstrooiing van de as."

Als je als houder van de begraafplaats van een asbus af wilt, kun je de asbus ruimen. Ofwel de as verstrooien. De as kan simpelweg ergens op de begraafplaats verstrooid worden, nadat u de hele begraafplaats als strooiveld hebt aangewezen. Zie de artikelen 66a en 66b.
Althans, ik zou gemakshalve gewoon het hele terrein aanwijzen. De as hoeft niet per se verstrooid te worden op een veldje dat is aangewezen als strooiveld voor publiek. De as kan simpelweg onder enkele struiken of onder de haag verstrooid worden. Dat klinkt misschien was oneerbiedig, maar dat is het juist wel omdat op zo'n plek niemand per ongeluk op en door die as gaat lopen.

Ik zou het dus allemaal niet zo problematisch maken, maar een schroevendraaier onder het deksel van de asbus zetten en de asbus onder wat struiken uitstrooien.
Ik zou de as wel over een wat groter oppervlak verstrooien en niet op 1 kleine plek, zodat er niet toch 1 plek is waar mensen die later nog eens informeren waar de as gebleven is, de neiging hebben alsnog een soort van monument op te richten.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE