Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verplaatsen urnen naar ander graf urnentuin (wil beheerder)


23 november 2017

Vraag nummer: 52844

Geachte heer van der Putten, Mijn vader is 19 jaar geleden overleden. Destijds was er op de begraafplaats nog geen urnentuin. Hoewel mijn vader toen gecremeerd is hebben wij destijds een graf "gehuurd" voor 10 jaar en daarna nogmaals met 10 jaar verlengd. 6 jaar geleden is mijn moeder gecremeerd en de urn met haar as is toen in mijn vaders graf bij begraven. Nu is de begraafplaats overgenomen door de dochter en er is inmiddels wel een speciale urnentuin. Volgend jaar verloopt de huur periode weer en ik zou dat heel graag weer verlengen. Maar nu vindt die dochter (nieuwe beheerder) dat de twee urnen verplaatst moeten worden naar de urnentuin. Maar ik wil dat niet! Kan ik dit tegenhouden?
Het betreft de katholieke begraafplaats op de Angerensteinstraat in Nijmegen.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Een beheerder van een begraafplaats kan de rechthebbende van een graf niet verplichten het graf op te geven en gebruik te gaan maken van een urnentuin.

Als een begraafplaatshouder zoiets wil, moet daar een grondslag voor zijn in de akte van uitgifte van het graf of in het beheersreglement. Ik heb u hier over gemaild; U hebt nooit een reglement van de begraafplaats gekregen. Dan kan men zich er ook niet op beroepen.
Ik heb in mijn archief en via internet gezocht, maar kan ook geen reglement vinden. Dat een begraafplaats die een reglement niet actief afgeeft en ook niet publiceert, is bedenkelijk. Misschien bestaat er ook gewoonweg geen reglement.
Nu ja, dan heeft de begraafplaats niets in handen om u te dwingen het bestaande graf op te geven.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals bijvoorbeeld: Kan de houder van de begraafplaats andere voorwaarden opleggen bij de overschrijving van een grafrecht?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Een goedkope maar waardige begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE