Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verlenging grafrecht urn en tussentijdse beëindiging


14 januari 2017

Vraag nummer: 49028

De urn van mijn schoonmoeder is in een urnengraf bijgezet. Abonnement moet binnenkort worden verlengd. Destijds overeengekomen telkens periode van 3 jaar. Kan dit abonnement nu tussentijds worden beëindigd? Of moeten wij weer voor 3 jaar afnemen en nu aangeven dat abonnement na de nu volgende periode niet zal worden voortgezet.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Dit is merkwaardig. Grafrechten voor het gebruik van een graf of urnengraf mogen wettelijk niet voor minder dan 5 jaar worden verlengd. Tenzij het geen grafrechten zijn, maar andere gebruiksrechten, zoals huur.

Geen enkele begraafplaats zal over een 'abonnement' spreken, maar wel of grafrechten of gebruiksrechten. Bij privaatrechtelijke begraafplaatsen zoals die van kerkgenootschappen of stichtingen, gaat het om overeenkomsten.

Of een overeenkomst (bij een crematorium van een uitvaartverzekeraar of een kerkelijke begraafplaats) tussentijds kan worden opgezegd weet ik niet. Standaard staat in dat contract zelf of dat mogelijk is of niet. Als dat niet zo is, is dat erg vreemd.

Als het gaat om een graf op een gemeentelijke begraafplaats is geen sprake van een overeenkomst, maar om door het gemeentebestuur verleende grafrechten of gebruiksrechten.

Het zal altijd mogelijk zijn om een asbus tussentijds weg te halen en de as een andere bestemming te geven. Of men dan recht heeft om een deel van de huurprijs terug te krijgen weet ik niet. Waarschijnlijk niet, omdat het in de meeste contracten standaard zo is dat je wel eerder weg mag, maar geen geld terug krijgt. Anders heeft het maken van een contract geen zin.
Als het gaat om een urnengraf op een gemeentelijke begraafplaats, kan ik meteen zeggen dat u de as tussentijds kunt laten verwijderen, maar dat u geen geld terug krijgt.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld als u zelf een plaats voor het verstrooien van as wilt kiezen:

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE