Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verlengen urnentuin (moeder wil graf niet aan kind afstaan)


26 maart 2011

Vraag nummer: 24608  (oude nummer: 16587)

beste heer van der Putten

Mijn vraag is alsvolgt de urnentuin van mijn vader moet verlengd worden maar mijn moeder is dat niet van plan daar ik al 6 jaar geen contact meer heb met mijn moeder weiger zij dus om het contract aan mij over te doen ze wil de as ook niet uitstrooien maar de urn gewoon door de begraafplaatsbeheerder laten verwijderen zij heeft de tijd tot 24 april nu heb ik goed contact met de beheerder en die wil mij graag helpen maar kan hij dat zonder de wet te overtreden is het mogelijk dat als mijn moeder de urn terug geeft aan zeg maar de gemeente dat ik dan een nieuw contact als kan sluiten of de urn mee kan nemen of in hel allerlaatste stadium moet ik dan een kort geding aan spannen zoja hoe snel moet ik dat dan doen en wat kost dat ongeveer.

b.v.d
XX

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Als uw moeder de rechten op het urnengraf laat verlopen, kan de houder van de begraafplaats het graf gewoon weer aan u uitgeven als nieuw graf. Daar hoeft uw moeder geen toestemming voor te geven. Dat is volstrekt legaal, legitiem, normaal en logisch.

In deze situatie is het verstandig als de beheerder niet vooraf aan uw moeder vraagt of zij instemt met heruitgifte van het graf aan u, want dat levert alleen discussie op en is juridisch ook helemaal niet relevant. Uw moeder hoeft helemaal geen toestemming te geven als het grafrecht afloopt. Het kan uw moeder alleen op de gedachte brengen om de as nog snel even te laten verstrooien. Dat moet u voorkomen. Het zou misbruik van recht zijn, maar wel haar recht (alleen tot 24 april).
Laat haar maar rustig denken dat het grafrecht afloopt en de beheerder van de begraafplaats het graf ruimt.

Zie vergelijkbare vragen, al van jaren geleden, in de subrubriek 'Graf overschrijven' van de rubriek 'Begraven'. Daar ging het over gewone graven, die een ouder niet op naam van een kind wilde laten overschrijven. Maar of het om een gewoon graf gaat, of om een nis in een urnenmuur of een urnengraf in een urnentuin, maakt geen enkel verschil.

Als er een probleem zou zijn, zou inderdaad een kort geding mogelijk zijn. Maar een rechtszaak gaat al snel enkele duizenden euro's kosten. Waarschijnlijk is het niet nodig en is ook al het dreigen met een kort geding door een advocaat voldoende. Voor een 'dreigbrief' zijn de kosten natuurlijk beperkt.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Ook bij een urnengrafje speelt de vraag: van wie is de grafsteen?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE