Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Urnennis verlopen, rechthebbende onvindbaar


30 juni 2010

Vraag nummer: 7616  (oude nummer: 15870)

Het recht op de urnennis is per februari 2010 afgelopen. De rechthebbende is aangeschreven (op het oude adres) met de vraag of zij het recht wil verlengen, maar zij is naar het buitenland verhuisd en heeft geen adres achtergelaten. De as is op 02-12-2003 in de asbus geborgen en op 08-06-2005 in de (door overledene eerder gereserveerde) nis bijgezet. Na onderzoek is gebleken dat een broer van de rechthebbende overleden is en er verder geen andere nabestaanden door ons te traceren zijn. Die broer was wel getrouwd en is begraven op dezelfde begraafplaats en zijn echtgenote is de rechthebbende van het graf. Wat als wij de huidige rechthebbende van de nis niet kunnen traceren, kan dan de schoonzus van de rechthebbende beslissen wat er met de as gebeurd? Mogen wij de asbus ruimen (per 02-12-2013)?

Met vriendelijke groet,

MS

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

U mag de asbus ruimen door de as per 02-12-2013 te verstrooien. Dat is een duidelijk punt.

Het is altijd zo vervelend als een rechthebbende niet te traceren is. Het is nooit in te schatten of die persoon geen enkele belangstelling voor de asbus meer heeft, dan wel in de veronderstelling leeft dat alles goed geregeld is en 'de overheid' haar of hem toch altijd wel kan vinden.

Ik zou de schoonzus aanschrijven en vragen of zij het adres van de rechthebbende kent. Ik zou dan niet meteen vragen of zij eventueel de asbus wil hebben of een bestemming wil geven, om een reactie niet opportunistisch te laten zijn. Ik zou een antwoord makkelijk maken, door op de brief een paar regels open te laten om een adres op in te vullen en een enveloppe met antwoordnummer bij te voegen.
Als u van de schoonzus de reactie krijgt dat zij het adres ook niet kent, kunt u vervolgens vragen of zij eventueel de asbus wil hebben of een andere bestemming wil geven en zo neen, dat u de as gaat verstrooien (zonder een concrete datum te noemen, om iemand niet op de idee te brengen dat ze dan nog tot december 2013 de tijd heeft).

Ik zou tevens een berichtje aanplakken bij de nis; wellicht dat een bekende van de overledene zich meldt en meer informatie heeft. Baat het niet schaadt het niet.
En aantekeningen van dergelijke acties en correspondentie altijd bewaren.
Het is altijd goed om later te kunnen aantonen dat u erg zorgvuldig gehandeld hebt.
9 van de 10 keer is dat overbodig, maar in dat ene geval dat er klachten komen is het oh zo fijn om over de juiste gegevens te beschikken.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der PuttenTIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE