Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Urn van vader weggehaald


25 maart 2011

Vraag nummer: 24606  (oude nummer: 16585)

Mijn moeder is voor 3 weken terug overleden, ik had geen kontakt meer met haar. Nu heeft de familie (mijn zuster) na 2 weken van het overlijden van mijn moeder de urn van mijn vader van de begraafplaats weggehaald. Ik wil graag weten waar de as van mijn vader is gebleven, ik heb toch recht om dat te weten. De beheerder van de begraafplaats weet het niet en nu is mijn vraag hoe kunnen wij dit daar achter komen.
Met vriendelijke groet,
J.G. de Boer.

Antwoord:

Geachte heer,

Eerst hebben we de vraag hoe het kan dat uw zuster de urn van uw vader van de begraafplaats weg heeft gehaald. Wat betekent 'van de begraafplaats'? Stond de urn in een urnengraf of in een urnenmuur? In beide gevallen was misschien uw moeder de rechthebbende van de grafruimte of de nis. Rechthebbende = stond op haar naam, ofwel zij had het contract met de begraafplaats. Dan mag uw zuster de urn niet zomaar weg nemen. Eerst moest de ruimte of het contract op haar naam worden gesteld. Is dat gebeurd? Dat moet u bij de administratie van de begraafplaats nagaan. Als dat niet is gebeurd en het contract nog op naam van uw moeder staat, kunt u vragen om het contract op uw naam over te schrijven. Ook als er geen urn meer in staat; die kan misschien weer terug komen.
Als de urnenruimte op uw naam staat, kunt u aangifte doen bij de politie wegens verduistering van de urn. Uw zuster had nooit het recht om de urn weg te nemen. Niet toen de urnenruimte nog op naam van uw moeder stond en later ook niet, als het graf of de nis op uw naam staat.

Ook kan de begraafplaats een ernstig verwijt worden gemaakt als het graf en de nis niet eerst op naam van uw zuster was geschreven. Dan had men de urn nooit aan uw zuster mee mogen geven. Laten zij de zaak maar in orde maken door de urn teug te vorderen. Als de begraafplaatshouder dat niet wil doen, is men medeplichting aan verduistering van de asbus en kan ook tegen de begraafplaats aangifte worden gedaan.
Dan kan de politie vervolgens uitzoeken hoe het zit.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE