Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Urn van een ouder bij kindergraf


15 februari 2016

Vraag nummer: 45224

Als ik kom te overlijden wil ik in/op het graf van mijn dochtertje bijgezet worden. Het is een klein babygraf en ik wil mij laten cremeren zodat de urn in een nieuwe steen of ornament verwerkt kan worden. Mag dit of moet dit bij leven aangevraagd worden?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Waarschijnlijk zal de begraafplaats dit niet toestaan. Op veel begraafplaatsen liggen de kindergraven bij elkaar om ouders van overleden kinderen steun bij elkaar te geven. Als daar ook ouders begraven worden, al dan niet in de vorm van een urn, doet dat dat idee afbreuk.

Bovendien is het zo dat bijna alle begraafplaatshouders (veel) lagere tarieven rekenen voor kindergraven dan voor gewone graven en urnengraven. Het is niet de bedoeling dat volwassenen tegen een kind-tarief bijgezet kunnen worden.

Ik wil u niet op voorhand ontmoedigen. Maar bij 9 van de 10 gemeentelijke en kerkelijke begraafplaatsen zal bijzetting van een volwassene bij een kindergraf niet toegestaan worden, ook al zou een asbus of urn feitelijk geen probleem vormen.
Wie als ouder bij zijn kind bijgezet zou willen worden, had het kind destijds ook direct in een 'gewoon' graf kunnen laten bijzetten.

Maar goed, overlegt u eerst eens even met de administratie van de begraafplaats. Misschien vindt men het geen probleem en dan is het goed. Als het niet toegestaan is, is er nog een andere optie. Als Mozes niet naar de berg kan, kan de berg naar Mozes. Ofwel: na uw overlijden en bijzetting van de asbus zouden de stoffelijke resten van uw dochter bij u in het graf herbegraven kunnen worden. Dat lijkt mij altijd mogelijk, aks het een gewoon graf is.
U zou dat ook al kunnen voorbereiden door op het moment dat de grafhuur van het kindergraf van uw dochter verlengd zou moeten worden, haar op te laten graven en in een gewoon graf te laten herbegraven. Dan kunt u daar later wel bij in.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals de vraag of men verplicht is een uitvaartondernemer in te schakelen:


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE