Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Urn na 50 jaar nog te vinden?


20 februari 2016

Vraag nummer: 45295

Over 6 jaar verlopen de grafrechten van het graf van mijn in '72 overleden vader. Ik wil dan de urn terughebben en dan alsnog verstrooien. Maar: kan ik verwachten dat er iets terug te vinden is? De gebruikte urn was in ieder geval van metaal.

Antwoord:

Geachte heer,

Dat is niet te zeggen zonder het graf te openen. Wat ik er de afgelopen jaren zoal over gehoord heb, is dat de ervaringen wisselen.
Het is niet voor niets dan men 20 - 30 jaar geleden van metalen asbussen is overgegaan naar asbussen van kunststof. De metalen bussen die buiten of in de grond werden bewaard gingen meestal roesten.

Er moet in elk geval voorzichtig gegraven worden om te voorkomen dat onbedoeld de (resten van de) asbus doormidden gestoken worden en de (resten van de) as onbedoeld ter plekke verstrooid worden.
Ik zou zoiets ook liefst in een wat droge periode van het jaar doen, in elk geval niet in de herfst en winter, zodat de aarde of het zand niet zonder meer donker/vochtig is en de as idem.

U kan natuurlijk ook altijd even met de beheerder van de begraafplaats overleggen. Als die al lang op zijn of haar post zit, heeft die misschien wel ervaring met het opgraven van asbussen na zo'n periode op zijn/haar terrein. Heel veel ervaring zal dat waarschijnlijk niet zijn want het bijzetten van asbussen in graven, wat tegenwoordig heel gewoon is, was ruim 40 jaar geleden nog niet echt gangbaar.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Een goedkope maar waardige begrafenis of crematie.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE