Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Urn bijplaatsen bij begraafplaats die buiten gebruik is


11 mei 2016

Vraag nummer: 46101

Geachte heer van der Putten,
Wij zouden graag een urn bijzetten bij een familiegraf bij de Thamerkerk in Uithoorn. Deze begraafplaats is buiten gebruik gesteld. Is het toegestaan om d.m.v. een urnbuis een urn bij te zetten en een inscriptie te plaatsen op het graf? Vriendelijke groeten,
Maarten Eeftinck Schattenkerk

Antwoord:

Geachte heer,

Waarschijnlijk is de betreffende protestantse begraafplaats gesloten. Het 'gesloten zijn' van een begraafplaats betekent dat er geen overledenen meer begraven mogen worden. De begraafplaats blijft overigens gewoon bestaan. Aan de buitenkant kun je op een begraafplaats niet zien of die misschien formeel gesloten is.

Het plaatsen van een urn op een gesloten begraafplaats is wettelijk gezien zeker mogelijk. Of het op een individuele gesloten begraafplaats mogelijk is, is een zaak waar de eigenaar van de begraafplaats over besluit. Soms wil men het wel, soms wil men het niet.
U moet dus bij de beherende instelling van de begraafplaats, waarschijnlijk de protestantse gemeente te Uithoorn naar de concrete mogelijkheden informeren.

Als de eigenaar van de begraafplaats reageert dat het niet kan en dat men dat niet wil, kunt u een print van mijn reactie overleggen.

Het plaatsen van asbussen op een gesloten begraafplaats is een goed idee. Ten eerste doet men er de mensen die dit graag hebben, een plezier mee. Ten tweede is dit voor een begraafplaats op alle fronten voordelig. Men krijgt er inkomsten door; dat is nooit weg lijkt mij. Immers ook een gesloten begraafplaats heeft kosten aan onderhoud en aan administratie e.d. Voorts zorgt het er voor dat de begraafplaats vaker bezoek krijgt. Dat bevordert de sociale controle en gaat vandalisme en verloedering tegen.
Misschien rusten op de graven nog grafrechten, misschien niet. Dan kunnen op graven weer grafrechten worden gevestigd. Maar er kunnen desgewenst ook andersoortige gebruiksovereenkomsten worden gesloten.
Ik zie in elk geval voor begraafplaatsen geen enkel nadeel.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE