Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Regels crematorium bijzetting asbus


2 februari 2003

Vraag nummer: 1978  (oude nummer: 2364)

Sun, 2 Feb 2003 12:50

Wij hebben de urnen van onze overleden tweeling een plaats gegeven in een urnentuin speciaal voor kinderen en wij willen dit voorzien van een persoonlijk ornament.
Het probleem is dat de prijzen die het crematorium vraagt voor het betreffende ornament in onze ogen extreem hoog zijn.
Prijs opgaven van verschillende steenhouwers bevestigen dat de prijs zeker 2x zo hoog is.
Het crematorium laat echter geen andere steenhouwers een ornament plaatsen in de urnentuinen, zij doen alleen zaken met een eigen steenhouwer en hiermee wordt je verplicht om bij het crematorium een (duur) ornament te kopen.
Kan een crematorium dit van de nabestaanden eisen ? Want het wordt op die manier in onze ogen wel erg gemakkelijk geld verdienen in zo'n monopolie positie.
Let wel, het gaat ons hier om het principe en de vrijheid om zelf te bepalen wat en bij wie we iets kopen voor onze tweeling.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Ik ken geen crematorium met als regel dat men alleen via hen of een 'eigen' steenhouwer ornamenten kan betrekken. Ik kan me wel voorstellen dat men voor een urnentuin bepaalde regels voor een bepaalde uniformiteit hanteert. Of regels voor de degelijkheid en weerbestendigheid van geplaatste spullen.

Het hangt er ook een beetje van af wat u onder 'ornament' verstaat. Als het gaat om iets van 10 Euro, dat elders 5 zou kosten, kan ik me er iets bij voorstellen dat het crematorium geen soussa wil en voor het regelen, opslag etc. iets extra rekent. Maar als een ornament/monument dat bij of via het crematorium 1.000,- kosten en elders voor minder dan 500,- te betrekken is, wordt het een andere zaak.

Een punt is in ieder geval, dat regels voor wat er in een urnentuin mag staan, u vóóraf schriftelijk overhandigd of toegezonden moeten zijn. Dus vóórdat de urnen geplaatst zijn. Het is een vaste regel in het burgerlijk recht dat algemene voorwaarden of vergelijkbare voorschriften vóór het aangaan van een overeenkomst aan een klant overhandigd moeten zijn. Zo niet, dan kan men u niet aan die regels houden.

Op zich is het niet ongebruikelijk dat er regels zijn voor monumenten in een urnentuin. Net als voor monumenten op een begraafplaats. Maar dat men de monumenten of ornamenten uitsluitend via het crematorium mag betrekken, is een bedenkelijke zaak. Zeker, als de prijzen 2 keer zo hoog als gebruikelijk zijn, afgaand op uw woorden.
Het kan de vraag zijn, of dit in strijd is met concurrentiewetgeving. Ik heb daar geen verstand van, maar u zou het eens na kunnen gaan bij bijvoorbeeld de NMA of de Consumentenbond.

U zou ook kunnen overwegen om de zaak te laten onderzoeken door de Ombudsman Uitvaartwezen, waar alle crematoria bij zijn aangesloten. Zie www.uitvaart.nl/ombudsman.

mr W.G.H.M. van der Putten

3 februari 2003

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE