Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Rechthebbende urnengraf wil as verstroooien


11 maart 2015

Vraag nummer: 41822

Mijn zus, als rechthebbende op het urnengraf van mijn moeder, heeft aangegeven de as te willen verstrooien. Dit tegen de nadrukkelijke wens van mijn moeder in. Vier van de zes broers/zussen zijn hiertegen. Mag het zomaar? Of kan ik er iets tegen doen?
G. van Dijk

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

De vraag is eerst om welke reden uw 'rechthebbende' zus de as zou willen verstrooien? Om een principiƫle reden? Wil zij het graf niet meer verlengen vanwege de kosten? Of omdat ze er nooit komt? Is het een oplossing dat dan de anderen die het graf wel willen behouden dan de kosten dragen (wat ik zelf een redelijke oplossing zou vinden)?
In het antwoord op deze vraag zit vaak ook de oplossing.

De rechthebbende van een urnengraf (of een gewoon graf) heeft in principe de mogelijkheid om de asbus uit het graf te laten halen en de as te verstrooien of te laten verstrooien. Maar hij of zij behoort ook dan altijd de wens van de overledene te volgen. De wens van de overledene is volgens de wet leidend.

Als verstrooiing tegen de nadrukkelijke wens van uw moeder ingaat, zoals u schrijft, is dat een goed argument. Sterker, een doorslaggevend argument. Stel dat deze kwestie tot een rechtszaak zou leiden - wat ik u direct ontraadt omdat het de familieverhoudingen waarschijnlijk ernstig verstoort en bakken met geld kost - dan zal de rechter zeker de wens van moeder als uitgangspunt nemen.

Maar ik raad u aan om in goed overleg een andere oplossing te zoeken. U kunt bijvoorbeeld ook denken aan het verdelen van de as, waarbij ieder kind met zijn of haar deel kan doen wat hem of haar goed dunkt. Het thuis laten bewaren van de asbus bij een van de kinderen kan ook een alternatief zijn. Dat kan in huis, maar ook in de tuin. Of alleen de kinderen die het urnengraf willen handhaven voor het graf laten betalen. Het voordeel van een graf op een openbare begraafplaats is wel, dat iedereen de asbus kan bezoeken, zonder per se bij een ander familielid op bezoek te hoeven om de asbus te zien.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals bijvoorbeeld: Zijn kinderen verplicht de uitvaart van hun ouders te betalen?


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE