Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Rechthebbende urnengraf in natuurgebied


11 februari 2018

Vraag nummer: 53777

Geachte heer van der Putten,

Een paar jaar geleden heb ik voor mijzelf een urnengraf gekocht op Nationaal Park De Hoge Veluwe waarop eeuwige grafrust zit. Nu vroeg ik mij af wie de rechthebbende van mijn graf wordt na mijn overlijden. Ik heb geen ouders, geen partner en geen kinderen. Is het park dan rechthebbende van het graf? Kan een familielid later alsnog aanspraak maken op de grafrechten en bijvoorbeeld mijn graf laten ruimen?

Alvast bedankt voor uw antwoord.

Vriendelijke groet,

Linda

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het lijkt mij zeker verstandig dat iemand na u rechthebbende wordt van het urnengraf. Bij begraafplaatsen heb ik wel vaker gezien dat als er geen rechthebbende is, grafrechten lang niet altijd worden gerespecteerd.
Hoe het hier bij De Hoge Veluwe zit, weet ik niet. Ik heb even op de site gekeken, maar vind geen feitelijke informatie over tarieven en voorwaarden. U kunt zelf het contract en het beheersreglement van het urnenpark of andere regels en voorschriften er op nakijken. Als het goed is staat daar in wie na u zeggenschap over het graf krijgt.

Als u geen directe nabestaanden hebt, of nabestaanden aan wie u het niet toevertrouwt, kunt u regelen dat de stichting Grafzorg Nederland (www.grafzorg.nl) de nieuwe rechthebbende wordt. Het is verstandig om zoiets al zelf bij leven te regelen.

Zie ook relevante vragen, ook over eeuwige graven, in de subrubrieken 'Eigen graf of familiegraf' en'Graf overschrijven'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


Naschrift:
Zie vervolgvraag 53777.


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE