Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Rechten familie en plichten uitvaartcentrum (asbussen ouders verstrooid; ander kind weet van niets)


7 juli 2016

Vraag nummer: 46720

Hallo
In juli 2005 is mijn moeder overleden, mijn vader mei 2006.
Mijn zus had getekend dus als enige gemachtigd om het as te halen. Na 10 jr onenigheden mocht ik bepalen wat er mocht gebeuren. Hoe zuur het ook is op 4 juni jl zijn beide urnen verstrooid (geruimd). Bij contact werd er gezegd dat mijn zus niet meer had gereageerd na 2013.
Is de uitvaartcentrum dan niet verplicht
1. om een laatste brief te sturen met een mededeling?
2. Om uit te zoeken of er meerdere kinderen zijn?
Ik ben zeer teleurgesteld.
Ik hoor graag van u!
Met vriendelijke groeten

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Crematoria en uitvaartcentra en begraafplaatsen waar asbussen verblijven, zullen altijd een extra waarschuwing versturen als de bewaartermijn van een asbus verloopt en een huurder van een urnennis of graf niet bekend maakt wat hij met de asbus wil doen. Meestal zullen het twee of soms wel drie brieven zijn. De laatste meestal tevens aangetekend.

Crematoria e.d. kunnen niet uitzoeken of er meerdere kinderen van een overledene zijn. Die gegevens zijn alleen bekend bij de gemeente, want die zitten in het bevolkingssysteem. Maar daar hebben crematoria en rouwcentra geen toegang toe. Zij mogen het niet opvragen. Nu ja, opvragen mag wel, maar ze zullen geen antwoord krijgen. Bescherming van persoonsgegevens.

Ja, ik kan mijn voorstellen dat u erg teleurgesteld bent. Het is bepaald niet netjes van uw zus.

Wat in een geval als dit verstandig is, is dat mensen die belang hechten aan het behoud van een asbus, bij het crematorium of de begraafplaats een brief deponeren met het verzoek om met hen contact op te nemen als de rechthebbende het laat afweten om te verlengen, overlijdt, etc. Idem bij het voortbestaan van een graf.
Als je uit voorzorg zelf zorgt dat je naam en adres bij de bewaarder van de asbus of de begraafplaats bekend is, weet die waar hij terecht kan.

In uw geval komt dit advies te laat. Maar ik hoop dat anderen het ook lezen en maatregelen nemen om te voorkomen dat hen dit ook overkomt.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wat mag in de kist mee begraven worden?


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >