Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Plaatsen urn tussen graven in


30 januari 2016

Vraag nummer: 45053

Mag een urn geplaatst worden, uiteraard in de grond, tussen plaatsen waar overledenen in kisten, dus niet gecremeerden, liggen. Ook al is er een speciale plaats voor urn op de begraafplaats?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Een urn mag niet 'zomaar' in de grond tussen andere graven worden geplaatst, maar alleen IN een gewoon graf of een urnengraf. Dus nooit NAAST een graf of urnengraf.

Het is wettelijk voorschrift dat precies wordt bijgehouden waar asbussen worden begraven zodat ze zonodig altijd kunnen worden teruggevonden. Maar een graf is ook nodig om een plek te hebben om rechten op te kunnen vestigen. U staat er misschien niet bij stil, maar als een asbus niet in een graf ligt, dan kan iedereen die asbus opgraven en stelen zonder een strafbaar feit te plegen. Als je niet uit een graf opgraaft, pleeg je geen grafschennis. De urn is dan vogelvrij.
Bovendien wil een begraafplaatshouder graag een grafplek verhuren, om de simpele reden dat hij ook geld nodig heeft om de begraafplaats te laten voortbestaan.
En nabestaanden hebben een eigen duidelijke plek als een graf nodig om een monument te kunnen plaatsen. Man kan niet willekeurig op het terrein asbussen begraven en monumenten plaatsen.

Dus een urn of asbus mag nooit 'zomaar' ergens in de grond worden geplaatst.
Op veel begraafplaatsen is het mogelijk om een asbus in een gewoon graf te plaatsen, waar ook kisten in kunnen. Vaak kan men naast of boven 2 kisten ook enkele urnen plaatsen. Maar alleen binnen de randen van het graf.
Ook veel begraafplaatsen hebben speciale wat kleinere urnengraven. Die liggen meestal niet willekeurig tussen de graven voor kisten. Om de simpele reden dat de maatvoering veel kleiner is en de beschikbare grond dan niet efficiƫnt wordt gebruikt.

Of er urnengraven op een begraafplaats zijn en of die gemengd met of tussen gewone graven mogen liggen, zijn zaken waar iedere begraafplaats eigen regels voor mag stellen. En dat ook doet, in een zogenaamde beheersverordening of beheersreglement.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Waarom moet je na de crematie een maand wachten op de as?


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE