Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Opruimen urnengraf; opeisen graf en urnen door familieleden


10 maart 2007

Vraag nummer: 4683  (oude nummer: 8998)

Geachte heer,

De situatie is de volgende:
Er is een Urnengraf op een Algemene Begraafplaats, dit graf is leeg en de urnen zijn i.v.m. familieproblemen op legale wijze verplaats naar een Urnenmuur elders in het land. Het graf / keldertje is dus leeg. Mijn echtgenoot is rechthebbende van zowel het Urnengraf alsmede de Urnenmuur. Nu wil hij het grafje laten opruimen omdat dat overbodig is geworden. Het contract met de begraafplaats, alwaar het Urnengraf aanwezig is, loopt nog enige jaren en de reeds betaalde gelden worden niet gerestitueerd, daar heeft hij begrip voor. Nu is mijn echtgenoot bang dat mogelijk andere erfgenamen opstaan, het grafje voor de resterende tijd/jaren opeisen en zo mogelijk ook de urnen willen terughebben. Maar heb ik goed begrepen dat de rechthebbende alles bepaald omtrent de bestemming van, in dit geval, een leeg Urnengraf en kunnen overige erfgenamen daar geen aanspraak op maken en al helemaal niet op de Urnen?

Alvast dank voor uw antwoord.

Antwoord:

Gechte mebrouw,

Niemand kan een leeg urnengraf opeisen (ook geen vol urnengraf, trouwens). En stel - in theorie - dat iemand het grafrecht op dat urnengraf wel in handen kan krijgen, dan geeft dat geen enkel recht om de urnen terug te kunnen vorderen. De rechthebbende op de nis in de urnenmuur waar de asbussen staan, is de enige die over verplaatsing mag beslissen. En die laatste rechthebbende is uw man. Dus het is simpel: niemand anders kan de urnen opvragen. Nou ja, vragen staat vrij, maar niemand kan met recht de urnen opeisen.

Uw man kan het urnengrafje terug geven aan de gemeente. Hij krijgt dan inderdaad geen geld terug. Maar waarom zou hij dat doen? Hij kan het grafje ook gewoon aanhouden tot de betaalde termijn verstreken is. Ik wil niet doemdenken, maar je weet nooit of er in de familie of kennissenkring nog iets gebeurt waardoor iemand graag een urnengrafje heeft. Uw man kan het grafje dan met een looptijd van enkele jaren 'cadeau doen'. Het is maar een idee.

Ook bij een urnengrafje speelt de vraag: van wie is de grafsteen?


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE