Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Opgraven asbus en grafrust


31 augustus 2006

Vraag nummer: 4533  (oude nummer: 8315)

een in een graf op 4 november 1996 bijgezette asbus(overlijdensdatum gecemeerde persoon 1 me 1996) mag die in bijv. september 2006 opgegraven en opnieuw worden bijgezet in ander graf?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Voor een asbus geldt geen termijn van grafrust, zoals de 10 jaar bij een lijk. Een stoffelijk overschot moet verteren en heeft daar zekerheidshalve 10 jaar tijd en rust voor nodig, dat is wettelijk gegarandeerd. Maar een asbus hoeft niet te verteren en de rechthebbende van een graf of urnengraf of urnennis waar een asbus in staat kan dus op elk moment besluiten om de asbus over te laten brengen naar een andere locatie, of om de as te laten verstrooien. Dat kan bij wijze van spreken al 1 dag na de bijzetting, daar hoef je dus geen 10 jaar mee te wachten.

Soms denken mensen "Maar dat kan toch pas na 20 jaar?". Men heeft dan de termijn in het hoofd die in de wet staat, waarna de asbus pas geruimd mag worden. Wat betekent die termijn? Die termijn houdt in dat de houder van een begraafplaats of columbarium niet eerder dan na 20 jaar een asbus mag ruimen. Maar de as mag wél eerder worden geruimd als de rechthebbende daar toestemming voor heeft gegeven. En de rechthebbende kan altijd zelf de bestemming van de as wijzigen.

In uw geval kan de asbus probleemloos worden bijgezet in een ander graf, mits de rechthebbenden van beide graven daar toestemming voor geven. Maar dat had ook al 4 december 1996 gekund. De termijn maakt bij een verplaatsing niet uit.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE