Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Meebegraven urn in kist / graf


23 augustus 2009

Vraag nummer: 6802  (oude nummer: 13624)

Geachte M.,

Mijn schoonvader is naar zijn wens ge-cremeerd.
Mijn schoonmoeder leeft nog, maar zij wil begraven worden. Mag de urn mee in de kist? Zo ja, bij wie moeten we zijn om daar evt. toestemming voor te vragen? We kunnen zelf de urn niet zomaar uit de muur halen lijkt me.
Mijn schoonmoeder komt in een graf wat voor drie personen gekocht is. Haar ouders liggen daar al. We willen natuurlijk wel de naam van mijn schoonvader ook vermelden op de grafzuil.
Maar dan staan er vier namen op ipv drie. Er zijn dan in principe vier mensen begraven. Kan dit een probleem geven?
Alvast hartelijk bedankt voor de te nemen moeite.
Met vriendelijke groet
XX

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De urn mag niet mee in de kist worden begraven. Wel direct op, naast of onder de kist. Men moet namelijk bij de urn kunnen komen zonder het stoffelijk overschot in de kist te storen, en andersom. Het principe van de wetgeving inzake begraven is dat iedereen apart wordt begraven en niet in of door elkaar.

Of de urn mee in het bestaande graf mag, hangt af van de regels van de betreffende begraafplaats. Vaak mag het wel, een extra urn in het graf, maar u(w moeder) doet er verstandig aan om dit vooraf bij de begraafplaatshouder na te vragen.

U mag inderdaad de urn niet zomaar zelf uit de urnenmuur halen. Dat mag alleen de beheerder van de begraafplaats doen. Hij moet ook in het wettelijke register van de betreffende begraafplaats bijhouden wiens asbus hij wanneer verplaatst. Het zelf wegnemen van een urn is strafbaar.

Het vermelden van de naam van uw schoonvader op het grafmonument is sowieso mogelijk. Dat zou zelfs kunnen als zijn asbus niet in het betreffende graf ligt.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE