Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kosten bijzetten urn


10 oktober 2016

Vraag nummer: 47666

3 jaar geleden is de urn van mijn moeder bijgezet bij het graf van mijn zus. Ik heb toen urnrechten moeten betalen van €347 voor 10 jaar. Nu is mijn vader overleden en voor hem moet ik €388 betalen voor 7 jaar. Verder moet ik nog andere rechten betalen te weten voor administratie , onderhoud begraafplaats van €325 die ik 3 jaar geleden ook heb betaald. Verder moet nog de geboortedatum en sterftedatum op het graf erbij komen wat we €321,60 gaat kosten. Toen mijn moeder is overleden heb ik zowel de naam van mijn moeder als van mijn vader op het graf laten plaatsen dus het gaat nu alleen op de cijfers. Ik moest toen €345 betalen. Nu vind ik de prijsverschillen erg hoog. Ik heb een mail gestuurd naar de begrafenisondernemer maar het antwoord wat ik krijg is dat alles duurder is geworden en als ik het te duur vind moet ik het niet doen. Ik kan hier niks mee. Er zijn ook geen prijslijsten beschikbaar. Kunt u misschien mij vertellen of dit reeele bedragen zijn?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Het bijzetten van een urn in een nis in een columbarium bij een crematorium kost gemiddeld ongeveer 110,- per jaar. Voor 10 jaar dus ruim 1.000,- euro. Deze tarieven liggen bij de meeste crematoria op hetzelfde niveau.

Bij begraafplaatsen zijn de kosten meer divers. De ene begraafplaats is duurder, de andere is goedkoper.

Ik denk dat de door u genoemde kosten reeel zijn. Ik ken geen begraafplaatsen die winst maken met dit soort tarieven. Bij gemeentelijke begraafplaatsen moet elk jaar geld bij en kerkelijke begraafplaatsen draaien meestal vooral op vrijwilligers. Het onderhoud van begraafplaatsen is kostbaar; als mensen zich minder laten begraven en meer laten cremeren, moeten ook de kosten voor het bijzetten van urnen bijdragen aan de exploitatiekosten van een begraafplaats.

Als het kostenaspect voor u belangrijk is, dan had u uw ouders misschien beter kunnen laten begraven dan cremeren. Begraven in een algemeen graf op een gemeentelijke begraafplaats of natuurbegraafplaats is meestal goedkoper dan cremeren. Ook kerkelijke begraafplaatsen zijn meestal goedkoper dan een crematie; zeker als de urn daarna toch moet worden begraven.

Overigens heeft het weinig zin om uw beklag te doen bij de uitvaartondernemer. Die gaat niet over de tarieven van begraafplaatsen en crematoria. Maar misschien had hij u beter kunnen informeren over de kosten.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE