Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kapotte plaat voor urnenruimte


2 februari 2002

Vraag nummer: 761  (oude nummer: 921)

Geachte heer vd Putten,
Vorige maand is de asbus van een familielid in een urnenmuur bijgezet. We waren daar met wat familieleden bij. We hadden ook een glazen afdekplaat voor de nis, die de beheerder van de begraafplaats nog zou bevestigen.Toen we enkele dagen later weer terug kwamen, bleek dat de beheerder de plaat had vastgeschroefd, maar er was iets niet goed gegaan: een hoekje van de plaat was gebroken bij het vastschroeven. De beheerder heeft aangeboden om het te lijmen, maar dat ziet er niet uit. Kunnen we de gemeente aansprakelijk stellen en een nieuwe afdekplaat eisen?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,
Of de gemeente aansprakelijk te houden is voor de schade aan de afdekplaat, hangt af van de vraag of u 'm zelf had mogen bevestigen.
Als u zelf de afdekplaat had mogen bevestigen, maar u had toevallig de schroeven vergeten, of u had te veel emoties en trillende handen en de beheerder zei "Ach, ik doe het straks wel voor u", is sprake van een soort zaakwaarneming en een onverplichte dienst van de gemeente, waar zij bij schade moeilijk aansprakelijk voor te houden is.
Als daarentegen het openen en sluiten van de nis een verantwoordelijkheid en taak van de beheerder was, die u ook niet zelf had mogen doen, en/of die ook gebeurd zou zijn als u niet bij de plaatsing van de urn aanwezig was, zie ik de schade als het risico van de gemeente. Als zij de zorg voor de bevestiging op zich neemt, is zij ook aansprakelijk voor de schade bij onzorgvuldige bevestiging. Ook had zij op moeten letten of er bijvoorbeeld al een barstje in de plaat zat, waardoor die waarschijnlijk zou zijn gaan scheuren of barsten bij bevestiging.
Ik vermoed dat de bevestiging de verantwoordelijkheid van de gemeente is, en dat u daarom een nieuwe plaat kunt eisen. Of de plaat helemaal vernieuwd moet worden hangt ook af van de omstandigheden en de omvang van de schade. Als er van een heel groot hardstenen monument een hoekje af gaat, kun je moeilijk een heel nieuw monument eisen. Als er van een relatief kleine plaat die niet exorbitant kostbaar is een hoek af gaat, kun je wel een hele nieuwe eisen.
U moet dit ook niet proberen te regelen met de beheerder, maar de gemeente per brief aansprakelijk stellen. Waarschijnlijk krijgt u dan een antwoord van de verzekeraar van de gemeente, die antwoordt zoals verzekeraars altijd in eerste aanleg antwoorden: nee, nee en nog eens nee. Geen genoegen mee nemen en volhouden. Vooral ook wijzen op de omstandigheid dat u zelf de plaat niet had mogen bevestigen etc.
Ik moet er voor de volledigheid ook op wijzen dat sommigen gemeenten aansprakelijkheid voor dit soort schade in hun beheersverordening voor de begraafplaats hebben uitgesloten (de meeste echter niet).
Veel succes!

mr W.G.H.M. van der Putten

13 juli 2000

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE