Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Is een bio urn passend in een urnenkist?


18 maart 2021

Vraag nummer: 62602

Beste meneer Van der Putten,

Wellicht staat dit thema te ver van uw specialisatie, excuus in dat geval!
De situatie is: Mijn vader is gecremeerd en zijn urn is in een urnenkist geplaatst en het geheel is een 'urnengraf'. Mijn moeder wil graag t.z.t. bij hem begraven worden. Dat is: gecremeerd en dan het liefst in een bio urn. Ik ga er zelf vanuit dat een urnenkist niet vacuĆ¼m is en dus zal de urn door de tijd heen vergaan, conform het concept v/e bio urn.
Mijn vraag behelst het moment dat het graf geruimd zal worden. De as van mijn moeder zal dan mogelijk los in de urnenkist liggen. De betrokken begraafplaats heb ik hetzelfde gevraagd en zij vinden dit 'geen probleem'. Toch kijk ik er zelf wat vreemd tegen aan: de grafdelver zal dan de as los uit de urnenkist scheppen. Is dat niet onkies, naar zowel grafdelver als mijn moeder toe? Heeft u daar een visie op?
Zal de as van mijn ouders daarna (alsnog) uitgestrooid worden op het uitstrooiveld v/d begraafplaats?

Hartelijke dank voor ieder meedenken! Elisabeth

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik weet niet precies wat u onder een 'urnenkist' verstaat. Dat is geen gangbaar begrip. Ik denk dat u een 'urnenkelder' bedoelt. Dat is een bak(je) van beton dat in de grond wordt geplaatst, met een deksel er op. Een urnenkelder staat in een urnengraf.

Of de urnenkelder ruimte heeft voor 2 urnen, moet u met de beheerder van de begraafplaats bespreken. Vaak is een kelder geschikt voor 4 urnen, maar er zijn allerlei varianten en verschillende maten. U moet het dus navragen.

Een biologisch afbreekbare urn breekt meestal pas af door de aanwezigheid van vocht. Hij is bedoeld om gewoon direct in de grond te staan. De aarde is vochtig door regen en dan kan de urn ontbinden. Vaak is de urn van papier of van klei die niet gebakken is, zo heb ik van beheerders van begraafplaatsen gehoord. Water is altijd noodzakelijk om de ontbinding in gang te zetten. Het is niet zo dat zo'n urn al in de doos bij de leverancier of op het schap van het crematorium begint op te lossen.

Het plaatsen van een afbreekbare urn in een kelder is nuchter gezien zinloos. De kelder is juist bedoeld om een urn droog te houden en een droge urn wordt niet biologisch afgebroken.
U mag in de kelder natuurlijk best een biologisch afbreekbare urn plaatsen, maar dat heeft geen effect.

De vraag is wat uw moeder beoogt bij het gebruik van een bio-urn. De urn is bedoeld om de as op termijn door de aarde te laten opnemen. Het omhulsel, de urn, verdwijnt en dan heb je een hoopje as in de grond. Door sijpelend water trekt de as heel langzaam verder de grond in, is de idee. De mineralen in de as kunnen voedingswaarde hebben voor struiken en bomen.
Misschien wil uw moeder een bio-urn gebruiken om geen urn van kunststof te gebruiken, zoals standaard het geval is. Dan heeft niet niet-gebruiken van kunststof al het gewenste effect.

Er is geen wettelijke verplichting om in een urnengraf een keldertje te gebruiken. Veel begraafplaatsen doen dat omdat ze het 'netjes' vinden. U kunt misschien met de begraafplaats afspreken dat de urn van uw moeder naast het keldertje kan worden geplaatst in de volle aarde. Dan heeft het gebruik van een bio-urn effect.

Als u het geen fijn idee vindt dat de urn in de kelder toch zou kunnen ontbinden en de as op de bodem van het keldertje terecht komt, kunt u de urn in een stevige plastic zak in de kelder laten plaatsen. Dan blijft de as in de zak. Bij het ruimen van het graf kan de as uit de zak worden verstrooid.

Misschien helpt dit u bij de gedachtenvorming.

Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek '(Bijzetten en) verwijderen asbus'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE