Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Hoeveel urnen mogen in een graf?


27 september 2002

Vraag nummer: 1146  (oude nummer: 1481)

Wed Dec 6 00:22:01 2000

Hoeveel urnen mogen er in een graf worden geplaatst.
Huurgraf? Eigen graf?

L.F. Peeters

Antwoord:

Wed Dec 6 02:03:49 2000

Geachte heer of mevrouw Peters,

In gewone huurgraven (in de zin van algemene graven) mogen normaal geen asbussen (al dan niet in een sierurn) worden geplaatst.
Waarom niet? Omdat de wet zegt dat een asbus die wordt bijgezet in principe 20 jaar moet worden bewaard. En algemene graven worden in de regel voor slechts 10 jaar uitgegeven.
Overigens wordt de term 'huurgraf' in heel veel plaatsen gebruikt voor eigen familiegraven. Huur is dan de tegenhanger van koopgraven, waarmee men vroeger wel 'eeuwigdurende' graven bedoelde.

In eigen graven mogen meestal wel urnen worden geplaatst. Soms ook niet; er zijn begraafplaatsen die dit vanuit een wat strenge religieuze opvatting niet toestaan. Dat zijn dan vaak hervormde of gereformeerde begraafplaatsen, of gemeentelijke begraafplaatsen in een gereformeerde streek.

Als er wel asbussen worden toegestaan, kan dat erg variƫren. Er zijn begraafplaatsen waar men zegt dat er de keuze is tussen bijvoorbeeld 2 stoffelijke overschotten of 2 asbussen of 1 lichaam en 1 asbus. Er zijn ook begraafplaatsen waar je zonder enig probleem wel 12 asbussen kunt bijplaatsen. Asbussen hoeven niet zo diep te worden begraven als een stoffelijk overschot, dus boven een gewone kist is er nog veel ruimte.

Dat sommige begraafplaatsen dan toch maar 1 of 2 asbussen toestaan, heeft er mee van doen dat men de begraafplaats heeft berekend op een gemiddeld aantal overledenen per jaar in die plaats. Als iedereen nu maar veel asbussen bij elkaar zet, geeft men minder graven uit en komt men met de exploitatie in de knoei. Of men moet het bijzetten bijna even duur maken als het kopen of huren van een nieuw graf.

Als het goed is verzinnen begraafplaatsen niet ter plekke hoeveel asbussen in een eigen graf mogen, maar hebben ze dat keurig in een reglement of verordening staan, waar iedereen dat kan nalezen.

mr W.G.H.M. van der Putten

6 december 2000

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE