Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Het uitstrooien van as na dat de urn is begraven


22 februari 2007

Vraag nummer: 4655  (oude nummer: 8910)

we hebben en vraag namens (schoon)moeder haar moeder is 4 en half jaar geleden overlen en hebben haar gecrimerd en haar as is begraven.
haar vader is 12 februari jl overleden .haar broer is grafrechtige. nu da hij is oveleden willen ze hun uit gaan strooien.
maar ons is geleerd als je emaal begraven bent kun je het niet meer uit strooien.
het graf wat ze hebben is voor 5 jaar wat we weten.maar wat wij weten is er in deze regeo Leiden geen graf voor 5 jaar.alleen algemeen maar dat is 10 jaar.
ze wil dat haar vader er bij haar in komt.daar heeft zij toch ook uitspraak over. en ze wil de grafrechten op haar naam hebben.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Als een asbus in een graf staat, mag de persoon die het graf gehuurd heeft altijd beslissen om er iets anders mee te doen. Dat kan zijn het verstrooien van de as. Of het voortaan thuis bewaren van de asbus. Andere mensen hebben daar geen zeggenschap over. Alleen de huurder beslist.
Het is niet nodig om de hele termijn van huur van het graf uit te zitten. De huurder mag ook halverwege besluiten om iets anders met de as te doen.
Als het graf op naam van persoon A staat, kan persoon B niet zomaar de grafrechten eisen. Als het graf op naam van de broer staat, kan uw (schoon)moeder niet de rechten eisen. Ze kan het wel vriendelijk vragen, maar niet afdwingen. Voor de overschrijving is schriftelijke toestemming van de broer nodig.
Wat wel kan, is wanneer de huur is afgelopen en de broer het graf niet zelf wil verlengen, uw (schoon)moeder aan de begraafplaats kan vragen of zij het mag verlengen. Maar dat kan dus alleen na afloop van de huurtermijn. Ze kan het wel eerder aan de begraafplaats vragen. De begraafplaats kan dan een seintje geven als de termijn verloopt.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE