Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Het plaatsen van asurnen in grafkelders


19 februari 2004

Vraag nummer: 2897  (oude nummer: 4030)

Mijnheer,

Na crematie kunnen de asurnen bijv. in een grafkelder geplaatst worden. Is het mogelijk om hierin massaal urnen bij te zetten van mensen die onderling niet verwant zijn? In een grafkelder t.b.v. de asurnen kunnen van alle overledenen naamplaatjes op een grafmonument geplaatst worden. Voor een bepaalde tijd kunnen de nabestaanden voor een periode van bijv 10 jaar huur betalen.

Welke mogelijkheden zijn er na het verstrijken van de huurperiode. Dienen de urnen dan weer door de nabestaanden te worden meegenomen, of kunnen deze in de grafkelder achterblijven, als men geen verdere verlenging wenst en vervolgens de naamplaatjes verwijderen en plaats voor nieuwe asurnen maken.

Is deze wijze van massaal bijplaatsen van asurnen in een grafkelder bij U bekend? Het voordeel is dat er minder ruimte beslag is dan bij een columbarium. Het nadeel is echter dat het minder persoonlijk is voor de nabestaanden. Er is immers alleen een naamplaatje zichtbaar. Op bijv. Allerheilige zullen meerder mensen rondom de grafkelder verzameld zijn.

Groetend,

Frits Trompetter

Antwoord:

Geachte heer,

Ja, dat kan. Dit type bijzetting kan juridisch in de vorm van een 'algemeen urnengraf'. Dat het een beetje een groot graf is, maakt niet uit.
De idee van naamplaatjes op het monument is een goed en praktisch idee.
Wel duidelijk in de beheersverordening of het reglement vastleggen. Na 10 jaar mag de asbus niet zonder meer geruimd worden, onder de huidige wetgeving. Een asbus moet immers 20 jaar worden bewaard. U moet tevoren vastleggen dat opdracht geven tot plaatsing impliceert opdracht tot verstrooiing na 10 jaar (als na die 10 jaar geen andere keus is gemaakt). Of de asbus toch 20 jaar laten staan, maar na 10 jaar het naamplaatje weghalen.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE