Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Heeft een asbus grafrust?


19 juni 2015

Vraag nummer: 42677

Ik meen het in een cursus eens gehoord te hebben. Een asbus dient, na ontvangst bij b.v. de gemeente, een vast aantal jaren bewaard te worden.
Wij vragen, bij afstand, altijd een verklaring wat er met de asbus moet gebeuren. De geboden opties zijn dan ophalen of laten verstrooien.
Maar wat als de rechthebbende is overleden en er is niemand die het grafrecht over wil nemen? Graven zonder rechthebbende vallen volgens onze verordening aan de gemeente terug, dus blijven wij met een asbus zitten.
Ook; als er een urn wordt bijgezet en de grafrechten lopen nog 8 jaar, moet dan het grafrecht verlengd worden?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Artikel 66 van de Wlb regelt dat het ruimen van een asbus niet binnen tien jaar nadat de as in de bus is geborgen plaats mag vinden, tenzij met toestemming van de rechthebbende op de ruimte waar de asbus is bijgezet.
De asbus mag dus niet binnen 10 jaar geruimd worden, behalve wanneer de rechthebbende op het graf (of de nis of andere ruimte waar de asbus zicht bevindt) daarmee instemt.

Je kunt deze termijn echter geen 'grafrust' noemen. Er is geen technisch-zakelijke reden voor deze termijn, zoals die er voor een graf met een lichaam wel is. Er is voor opgraving geen verlof van de burgemeester of een ander overheidsorgaan nodig.

Als een asbus direct na de crematie is bijgezet in een graf, waarvan de rechten bijvoorbeeld nog 4 jaar lopen, moet de houder van de begraafplaats de asbus nog 6 jaar bewaren, alvorens de bus te mogen ruimen. Ruiming geschiedt door het verstrooien van de as.

Ruimen binnen 10 jaar mag niet. Wat wel mag, is dat de rechthebbende op het graf binnen 10 jaar een andere bestemming aan de as geeft, door opdracht te geven voor het verstrooien.
Ik adviseer gemeenten of andere begraafplaatshouders in hun beheersverordening of reglement te regelen dat bijzetting van een asbus in een graf of nis impliceert dat de rechthebbende opdracht geeft tot wijziging van de bestemming van de as in die zin dat de as dient te worden verstrooid, indien het grafrecht niet wordt ver­lengd en niet tijdig een andere bestemming kenbaar is gemaakt.

Men kan inderdaad in de verordening ook regelen dat als een asbus in een graf wordt bijgezet, de termijn moet worden verlengd met 10 jaar of met zoveel jaar dat voor de asbus een termijn van 10 jaar bereikt wordt. Maar dat moet wel in de verordening staan als verplichting, want de wet legt die verplichting niet op.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >