Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafrust asbus


19 juli 2017

Vraag nummer: 51396

Beste Mr. van der Putten,

Een collega die op cursus is voor begraafplaats beheerder, vertelde mij vanmorgen, dat als je een asbus in een urnengraf doet “begraven”, er ook een grafrust geld voor 10 jaar, het zelfde zou volgens hem gelden als je een asbus in een bestaand graf zou begraven.

Je zou de asbus dus niet mogen opgraven (terug geven) als de rechthebbende daarom zou vragen.

Ik kan dit nergens vinden, kan het mij niet voorstellen, heb twee jaar geleden bij u op de cursus iets anders gehoord.
Heb ik mij door mijn collega iets laten wijs maken ?

Antwoord:

Geachte heer,

Wat uw collega vertelde is onjuist. Zeker mag een asbus wel worden opgegraven en terug worden gegeven als de rechthebbende daar om vraagt.
Er geldt geen grafrust voor een asbus. Grafrust houdt in dat men een graf nooit mag openen binnen een bepaalde periode en de overledene met rust moet laten. Dat speelt voor asbussen helemaal niet.

Iets anders is, dat als de beheerder van een begraafplaats of een crematorium een asbus wil ruimen, hij dat pas mag doen na 10 jaar.
Maar de rechthebbende op de urnennis of het graf mag altijd besluiten om de asbus eerder weg te halen om bijvoorbeeld thuis te bewaren. Of de as te verstrooien. Dat kan na 1 week of na 8 maanden of na 6 jaar of 34 jaar. Er geldt dus geen grafrust zoals die geldt voor kisten. Dat is bijvoorbeeld ook een van de redenen waarom men op een gesloten begraafplaats wel een asbus mag plaatsen: er hoeft geen termijn vol te worden gemaakt.

De wet kent wel een ruimingstermijn van 10 jaar voor de beheerder van de begraafplaats of het crematorium. Ik denk dat uw collega die invalshoek verwart met grafrust.
Die termijn voor de ruiming van de asbus kan hij omzeilen door bij de plaatsing van een asbus in een graf of nis meteen een afspraak te maken over het verstrooien van de as op kortere termijn dan 10 jaar. Of door dit in de beheersverordening of het beheersreglement te regelen, zoals ik al eerder in deze adviesrubriek heb aangegeven.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals over het verstrooien van as:

TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE